Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Војска помаже уређење археолошког налазишта на прокупачком "Хисару"

rssBookmark and Share

Прокупље 07.08.2022. Јужна Србија Инфо

-Уз помоћ Инжињеријског батаљона Копнене војске Србије постављен је монтажни мост преко археолошког налазишта средњевековне „Југ Богданове“ тврђаве на брду Хисар у Прокупљу, који ће омогућити наставак радова на уређењу комплекса Хисар, рекао је в.д. директор Народног музеја Топлице Драган Поповић.

Војска помаже уређење археолошког налазишта на прокупачком "Хисару"

Према његовим речима ради се о привременом војном механизованом мосту дугачком 20 метара, носивости до 40 тона, који је намењен искључиво грађевинским машинама које су ангажоване на асфалтирању саобраћајнице и уређењу платоа у склопу пројекта „Уређење брда Хисар“ који финанасира Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

-Радови на уређењу „Хисара“ започели су пре три године уз помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије и реализовани су у три фазе, рестаурација и уређење летње позорнице на врху Хисара као дела средњевековне тврђаве, уређење, асфалтирање и осветљење пута од подножја до врха брда и изградња платоа и паркиралишта за аутомобиле на Хисару, казали су у локалној самоуправи у Прокупљу.

Како су објаснили током последње завршне фазе на том локалитету археолози Народног музеја у Прокупљу наишли су на археолошко налазиште добро очуваних остатака средњевековне тврђаве, што је зауставило грађевинске радове.

-С обзиром да је налазиште вредно и добро очувано, а на основу пројекта Народни музеј је од Министарства за културу добио средства у вредности од 1.300.000 динара за археолошко истраживање тог локаллотета, казао је Драган Поповић.

-Радови којима руководи археолог, виши кустос прокупачког Народног музеја Сања Црнобрња-Красић по програму Министарства за културу и информисање Републике Србије на том локлаитету трајаћe до 15. августа да би били настављени у септембру ове године, подвукао је Поповић.

-Захвални смо Војсци Србије на помоћи која ће омогућити завршетак радова на изградњи платоа и паркиралишта на Хисару и уједно нама дати прилику за даље археолошко истраживање поменутог локалитета, нагласио је в.д. директор прокупачког Музеја Драган Поповић и додао да ће када радови на завршетку платоа и паркиралишта на Хисару буду завршени, на средини моста бити постављени подни држачи који ће омогућити прелаз преко моста и путничким аутомобилима.

Град Прокупље је захваљујући Министарству трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије је уназад неколико година кроз пројекте добио 62.000.000 динара за реконструкцију цитаделе, асфалтирање паркинг простора, инсталирање јавне расвете дуж пута др Алекса Савић, као и реконструкцију пута од Дома културе до ресторана Савићевац.


#   Прокупље   Драган Поповић   археолошко налазиште   Војска Србије   Хисар (Прокупље)
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима