Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vojska pomaže uređenje arheološkog nalazišta na prokupačkom "Hisaru"

rssBookmark and Share

Prokuplje 07.08.2022. Južna Srbija Info

-Uz pomoć Inžinjerijskog bataljona Kopnene vojske Srbije postavljen je montažni most preko arheološkog nalazišta srednjevekovne „Jug Bogdanove“ tvrđave na brdu Hisar u Prokuplju, koji će omogućiti nastavak radova na uređenju kompleksa Hisar, rekao je v.d. direktor Narodnog muzeja Toplice Dragan Popović.

Vojska pomaže uređenje arheološkog nalazišta na prokupačkom "Hisaru"

Prema njegovim rečima radi se o privremenom vojnom mehanizovanom mostu dugačkom 20 metara, nosivosti do 40 tona, koji je namenjen isključivo građevinskim mašinama koje su angažovane na asfaltiranju saobraćajnice i uređenju platoa u sklopu projekta „Uređenje brda Hisar“ koji finanasira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

-Radovi na uređenju „Hisara“ započeli su pre tri godine uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i realizovani su u tri faze, restauracija i uređenje letnje pozornice na vrhu Hisara kao dela srednjevekovne tvrđave, uređenje, asfaltiranje i osvetljenje puta od podnožja do vrha brda i izgradnja platoa i parkirališta za automobile na Hisaru, kazali su u lokalnoj samoupravi u Prokuplju.

Kako su objasnili tokom poslednje završne faze na tom lokalitetu arheolozi Narodnog muzeja u Prokuplju naišli su na arheološko nalazište dobro očuvanih ostataka srednjevekovne tvrđave, što je zaustavilo građevinske radove.

-S obzirom da je nalazište vredno i dobro očuvano, a na osnovu projekta Narodni muzej je od Ministarstva za kulturu dobio sredstva u vrednosti od 1.300.000 dinara za arheološko istraživanje tog lokalloteta, kazao je Dragan Popović.

-Radovi kojima rukovodi arheolog, viši kustos prokupačkog Narodnog muzeja Sanja Crnobrnja-Krasić po programu Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije na tom loklaitetu trajaće do 15. avgusta da bi bili nastavljeni u septembru ove godine, podvukao je Popović.

-Zahvalni smo Vojsci Srbije na pomoći koja će omogućiti završetak radova na izgradnji platoa i parkirališta na Hisaru i ujedno nama dati priliku za dalje arheološko istraživanje pomenutog lokaliteta, naglasio je v.d. direktor prokupačkog Muzeja Dragan Popović i dodao da će kada radovi na završetku platoa i parkirališta na Hisaru budu završeni, na sredini mosta biti postavljeni podni držači koji će omogućiti prelaz preko mosta i putničkim automobilima.

Grad Prokuplje je zahvaljujući Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije je unazad nekoliko godina kroz projekte dobio 62.000.000 dinara za rekonstrukciju citadele, asfaltiranje parking prostora, instaliranje javne rasvete duž puta dr Aleksa Savić, kao i rekonstrukciju puta od Doma kulture do restorana Savićevac.


#   Prokuplje   Dragan Popović   arheološko nalazište   Vojska Srbije   Hisar (Prokuplje)
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima