Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Наше јединице су све припремљеније, обученије и опремљеније

rssBookmark and Share

Ниш 10.05.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Александар Вучић рекао је да је стање и опремљеност у ВС и полицији неупоредиво боље, додајући да ће се на томе још радити. Србија ће се понашати веома одговорно, озбиљно, чувати мир и стабилност, истакао је председник.

Фото: РТС
Фото: РТС

Александар Вучић је рекао да је са представницима ВС, МУП-а и министрима разговарао о безбедносној ситуацији у региону, опремљености војске и полиције и повећању плата.

Председник Србије рекао је да је безбеносна ситуација у земљи изузетно сложена.

"Србија ће се понашати веома одговорно, озбиљно, чувати мир и стабилност. Уз многе лоше реченице које је имао Броз, једна је била тачна – треба да живимо као да ће сто година бити мир, али да будемо спремни да земљу бранимо у сваком тренутку", нагласио је председник након састанка са представницима ВС, МУП-а, министрима.

У складу са тим, истиче, наше јединице су све припремљеније, обученије и опремљеније.

"Наш буџет за одбрану је никада већи, и не само тај буџет већ оно што смо из текуће буџетске резерве узели, значило је моного. То олакшава позицију једној релативно малој али незавнисној земљи да води независну политику", напоменуо је председник.

Шта ће све грађани моћи да виде 

Када је реч о опремљености војске и полиције, председник је указао да је "стање неупоредиво боље него што је било".

"Један пример, 2012. када сам постао министар одбране у ратном ваздухопловству имали смо летелице које су називали мртвачки сандук, ништа нисте могли да урадите у борби. Данас је стање другачије", истакао је Вучић.

Грађани ће у Нишу, каже, моћи да виде најмоћнију презентацију српског оружја и оруђа у последњих много деценија.

"Осам 'мигова 29' на небу, осам 'орлова' који ће да лете, школске авионе Г-4, ловце, чувене хеликоптере МИ-35 такозване 'ђавоље кочије'. Купили смо три МИ-17, наручили три 'пуме', наручили Х-145", напомиње председник.

Уз Пољску и Мађарску, наводи Вучић, Србија је највећи наручилац хеликоптера у овом делу света. То, наводи, драматично мења позицију Србије у војном и полицијском смислу.

"То позиционира Србију на сасвим другачији начин. Видећете највећи број тенкова у дефилеу на једном месту. Видећете и највећи број војника и полицајаца у једној вежби, на показивању, више од 4.000 људи. Наш циљ је да за две године можемо да изведемо и више од 10.000 људи. Ако су они у Москви могли 13.000, можда можемо и ми 10.000", истакао је председник.

Вучић је подсетио да је Србија купила два система моћних беспилотних летелица што је, каже, суштина модерног ратовања.

"Све ово треба да служи у сврху одвраћања потенцијалног агресора у нападу на Републику Србију", истакао је председник.

"Нова повећања плата" 

Председник је најавио да су примања војника и полицајаца боља него што су била, али да ће се даље повећавати.

"Много ћемо ствари морати да мењамо, ићи ћемо на значајно повећање плата. Надам се да ће се то одразити на жељу да раде, и да ће се показати љубављу према Србији", напоменуо је председник.

"Полако све поправљамо, мењамо, трансформишемо земљу у потпуности", навео је председник. 

Коментара: 0


#   Ниш   Александар Вучић   председник Србије   Војска Србије   мртвачки сандук   Одбрана слободе парада
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима