Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: За четири године возом од Београда до Ниша за два сата, у марту почетак градње стадиона

rssBookmark and Share

Ниш 10.12.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће планирана изградња брза пруга од Београда до Ниша бити завршена 2026. године и да ће за мање од четири године грађани моћи од Београда до Ниша да стигну возом за само два сата. Најавио је и да почетком марта почиње изградња стадиона Чаир, по УЕФА 4 стандардима са 20.000 гледалаца.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

"Као да је у питању друга држава", рекао је Александар Вучић одговарајући на питање новинара у вези са реализацијом железничких пројеката у Нишу.

Вучић је истакао да ће ускоро кренути и изградња железничке обилазнице око Ниша, као и да зна да то највише занима грађане Ниша пошто им пруга пролази кроз центар града, као и да је рок за завршетак те обилазнице децембар 2024.

Председник је нагласио да је, ипак, изградња брзе пруге коју ће добити Ниш убедљиво најважнији пројекат, јер се са тим Ниш ставља на мапу једног од најважнијих места од Беча до Истанбула.

"Тек онда Ниш добија пуни значај као саобраћајни чвор", додао је Вучић.

Каже да ће обилазна пруга око Ниша бити дуга 22 километра и да је вредност тог пројекта 150 милиона евра, али да ће сигурно бити већа цена због сталног раста цене грађевинског материјала.

Како је рекао, све што се збива у свету утиче на скок цене енергената и свега другог, као и сваки сукоб на истоку Европе.

Председник је нагласио да ће грађани Ниша, када буде изграђена брза пруга од Београда до Ниша, имати на располагању и најсавременије и комфорне возове, седишта са грејачим, и да ће уживати у вожњи возом.

Додао је да ће брза пруга бити настављена од Ниша ка Прешеву односно македонској граници.

"За то време ће се завршити и деоница ауто-пута Ниш-Плочник, тако да где год да кренете из Ниша биће ауто-пут и најсавременија пруга", нагласио је Вучић.

Казао је да ће бити изграђена и добра пруга од Ниша до Димитровграда.

"Верујем да ћемо имати још три или четири инвеститора, тако да бих био задовољан када бих могао да кажем да смо у Ниш довели 10 страних инвеститора и фабрика", рекао је председник.

У години која је пред нама, додаје, имаћемо велике пројекте на Нишавском округу.

"Осим ауто-пута Ниш-Плочник, радићемо железничку инфраструктуру, од реконструкције регионалне пруге Ниш-Зајечар, до брзе пруге Београд-Ниш, а у марту крећемо са радом на првом сегменту од 21 километара од Сталаћа до Ђумиса. Радови треба да се заврше до 2024., када ће се завршити и обилазна пруга око Ниша", објаснио је Вучић.

Најавио је и реконструкцију пруге Ниш-Брестовац, уз даља велика улагања у путну инфраструктуру.

Нови "Чаир" по УЕФА 4 стандардима 

"За град Ниш почетком марта почиње изградња стадиона Чаир, који ће бити велелепан стадион по УЕФА 4 стандардима са 20.000 гледалаца. У околини Чаира ће два пута скочити цена некретнина. На том стадиону ће моћи да се играју највеће утакмице, и он ће бити развојни пројекат Ниша", уверен је председник.

Међутим, указао је да је проблем у свим локалним самоуправа водоснабдевање јер постоје велики губици, а у удаљенијим селима нема ни мрежа.

Председник је указао да предстоје и велика улагања у водовод и фекалну канализацију, а ради се о инвестицијама од више стотина милиона евра, само за Ниш 200 милиона евра.

У Гаџином Хану, каже, коначно се нешто радило претходних месеци, додајући да сви грађевински пројекти по мало касне, али се изводе.

"Сутра ћу овде имати важне састанке са припадницима војске и Министарства одбране, разговараћемо о одређеним локацијама да се уступе простори за музеј и друге садржаје вазне за град Ниш. Разговараћемо и о стратегији одбране Србије за будућност. Истовремено ћемо имати у недељу са наменском индустријом састанак. Покушаћемо да пронађемо решење за фабрику у Ражњу јер би се у супрутном могло становништво даље исељавати. Покушаћемо да буде нека од фабрика наменске", рекао је Вучић.

Такође је рекао да ће разговарати и како да се убризга још новца у сектор наменске индустрије у којем ради 13.000 људи, а укупно са кооперантима запошљава 25.000 људи.

Најавио је и да ће посетити Дољевац, да ће присуствовати показној вежби, а у недељу и хеликоптерској вежби.

"Нишавском округу 600 милиона динара"

Председник Србије најавио је вечерас да ће из текуће буџетске резерве за Нишавски округ бити издвојено 600 милиона динара, а од тога само за град Ниш 450 милиона динара, пре свега за враћање старих обавеза, боље функционисање града и фискалну консолидацију, као и да град може у будућност да се брже развија без терета прошлости.

Вучић је, након састанка са представницима локалних власти Нишавског округа, новинарима пренео да ће Дољевац, због кредита који је раније узет добити 40 милиона динара, Ражањ, Мерошина и Гаџин Хан 20 милиона динара, Сврљиг 15 милиона динара, а Алексинац 15 милиона евра.

Алексинац ће добити та средства због веома доброг фискалног понашања више као награду за све раднике у комуналним установама, јер они имају суфицит и немају никаквих доспелих ни недоспелих потраживања"; објаснио је он.

Вучић је указао да је данас посетио општину Ражањ, где је разговарао са представницима свих месних зајендица, школе, оспстине, а у Нишу са свим представницима општина и градоначленицом Ниша, предстваницима градских општина, са којима су разматрана финансијска и енергетске ситуација, будуће инвестиције и улагања које ће Србија имати.

Нагласио је да су се у Нишу у претходних неколико година догодиле многе промене.

"У свакој од општина Нишавског округа и Нишу стопа раста просечне плате је 50 одсто. Највећа је у Мерошини са 81 одсто, у Нишу је 67 одсто. Плата је скочила са просечних 316 евра колика је била 2016., а данас је 526 евра. Наравно да нисмо задовољни с тим, али сматрамо да је то велики помак, значајно мање незапослених. Седам фабрика смо отворили. Имамо још четири веома важне инвестиције, од којих је једна већа и то за град Ниш", истакао је Вучић.

То ће, истиче додатно да ојача крвну слику града Ниша, да унесе увећање прихода локалне самоуправе, а тиме и новца за инфраструктурне пројекте.


#   Ниш   Александар Вучић   Нишавски управни округ
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима