Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За најугроженије Нишлије и до хиљаду оброка дневно

rssBookmark and Share

Ниш 14.07.2018. В.Петровић, Народне новине, Јужна Србија Инфо

За две године, од јула 2016. године до маја ове године, у Нишу је било 2.184 корисника Народне кухиње. Дневно се за најугроженије Нишлије спреми до хиљаду оброка.

Фото: Белами
Фото: Белами

По Одлуци Града Ниша, право на бесплатне оброке имају само радно неспособна лица, носиоци права за новчану социјалну помоћ.

Радна неспособност се утврђује на основу Закона о пензијском и инвалидском осигурању, а способност лица за рад процењује одговарајућа комисија. На основу њиховог налаза и мишљења остварује се право на новчану социјалну помоћ, а кад је лице које неспособно за рад, може да аплицира и за бесплатан оброк. У Нишу већ неколико година уназад оброке који се деле у Народној кухињи припремају се у централној кухињи Студентског центра.

“Ми смо спремни у сваком тренутку да спремимо до 1.500 оброка. Намирнице и друга средства су обезбеђена на време, тако да Студенски центар Ниш, који припрема храну за потребе Народне кухиње, може увек да дистрибуира оброке онима који су на списку који доставља Центар за социјални рад“, каже градска већница задужена за социјална питања Тијана Ђорђевић Илић.

Многа лица не могу остварити право на бесплатан оброк из Народне кухиње због законских регулатива.

“Међутим и поред ограничења те врсте у неком  тренутку наступи животна ситуација када им треба помоћи. Многа лица се јаве за Народну кухињу, а да не могу да остваре ово право по критеријумима који су предвиђени. У том случају, Центар за социјални рад као установа социјалне заштите има дискреционо право да уведе у Народну кухињу и лице које се у тренутку нашло у проблему. Кад је неко у ситуацији и каже „ја сам гладан и мени треба народна кухиња“, ми смо ту да изађемо у сусрет”, додаје Тијана Ђорђевић Илић.

Народна кухиња у Нишу ради на основу уговора који је склопљен  између града Ниша, Црвеног кста и Студенског центра. У том ланцу сарадње Град Ниш финансијски подржава Народну кухињу.  Из буџету за бесплатан оброк, град издваја на годишњем нивоу 40 милиона.

“За народну кухињу имамо пројектво финансирање од 1. маја до 30. априла.  Када креирамо буџет узима се у обзир цела година и износ средстава за ту намену је 30 милиона и још три месеца у наредној години како би се финансијски подржало без иједног дана кашњења, што укупно износи око 40 милиона” објашњава градска већница ресорно задужена за социјална питања.

Црвени крст свој допринос раду Народне кухиње даје кроз намирнице, односно својим средствима која добија од ресорног министарства. Они издвајају 12 милиона које донирају Студентском центру за припрему хране коју допрема корисницима.,

Студенски центар се редовно јавља на тендер за спремање хране у оквиру  Народне кухиње.

За реализацију ове услуге сваке године се расписује тендер на који се Студентски центар редовно јавља. Како каже градска већница, спроведена је шеста фаза ове услуге  без иједног дана кашњења. Корисницима је ове услуге понуђена је квалитетна, кувана, храна која се стално обогаћује. Осим тога, корисници Народне кухиње имају право и на суве оброке које добијају, што је новина, за викенд када су нерадни дани, а од скора и за празнике.

“Посредством Црвеног крста Србије и Министарства, аплицирамо за пакете. Уколико пакете за народну кухињу не утрошимо, ми их дстрибуирамо на кућни праг онима којима је немогуће да дођу до својих пунктова. Четири пута годишње добијају пакете од 60 килограма. Пакет садржи брашно, макароне, зејтин, месне конзерве“, каже градска већница.

Коментара: 0


#   Ниш   нерадни дани   Црвени крст орг.   народна кухиња   Центар за социјални рад   социјално угрожени   Студентски центар   Ана Ђорђевић   нерадни дан   1. мај   Тијана Ђорђевић   топли оброк
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима