Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Због лекције из биологије 7 од 8 издавача мораће да мења уџбенике

Bookmark and Share

05.10.2022. ЈОВАНА ВУЛИНОВИЋ, РТС

Сви осим једног издавача мораће да мењају уџбенике из биологије за 8. разред основне школе, тачније да поново измене лекцију о "биолошком смислу адолесценције", у којој пише да поред женског и мушког постоји и међупол. Спорна лекција била је тема и скупштинског одбора за образовање, пише РТС.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Да то што су рођени као дечак и девојчица – не мора тако да остане, да постоје особе рођене "у погрешном телу", пише у уџбеницима биологије за 8. разред. Али неће још дуго. Наиме, након што је у јавности покренута полемика, Министарство просвете покренуло је процедуру да се формулација преиспита. И саопштава да ће морати да се мења.

"Када говорите осмаку који је адолесцент, када долази до неких хормонских поремећаја, мислим да се пропагирање толеранције може урадити на много јаснији и пријемчивији начин него као што је то урађено у конкретном уџбенику. Та предзнања ученици стичу у другој половини средњег образовања, а не у времену када иду у осми разред", наводи Бранко Ружић, министар просвете.

Спорна лекција довела је и до спора на скупштинском Одбору за образовање.

"Ми нисмо рођени као мушкарци и жене, да преведем ово, него ћемо кроз социолошки развој не знам када и како психофизички да преиспитамо ко смо и шта смо и да донесемо одлуку да ли смо мушкарци или жене, то каже уџбеник биологије", каже Бошко Обрадовић, народни посланик.

Народни посланик Зоран Лутовац наводи да је то видео не као опредељење – да ли ће се неко определити да ли је мушко или женско, него да ли ће онај који има проблем са тим имати шансу да то каже.

Исправити недостатке у седам од осам одобрених уџбеника

Национални просветни савет је навео и да не сме бити идеологије у лекцијама. Стручну оцену квалитета рукописа даје Комисија Завода за унапређивање образовања, која је утврдила да треба исправити недостатке у седам од осам одобрених уџбеника.

Оспорени програм усвојен је пре две године, а примењује се од прошле. Аутори уџбеника кажу да су лекције писали на научним чињеницама, у складу са прихваћеним планом и програмом.

"Не можемо да порекнемо да у нашем друштву постоје људи који се просто не осећају да припадају оном полу којег су, и да такви људи постоје. Акценат ових лекција је на развијању разумевања и толеранције у нашем друштву и међу нашим ученицима", објашњава Милица Миројевић, ауторка уџбеника.

Ни међу правницима не постоји сагласност о усклађености спорене лекције о роду са Уставом и законима.

"Устав не познаје род као категорију, он познаје пол и говори о равноправности полова, дакле мушкарца и жене", каже Слободан Орловић, правник.

Емила Стојановић, акредитована реализаторка обуке Националне академије за јавну управу у области родне равноправности и заштите од дискриминације наводи да Устав каже - свако дете има право на очување свог идентитета.

"Ми имамо различите идентитете – национални, религијски, родни. Дакле, свако дете има право да очува тај идентитет", каже Стојановићева.

Министарство просвете саопштава да ће седам од осам издавача уџбеника биологије добити образложење и рок у којем су дужни да доставе исправљен рукопис Заводу за унапређење обрзовања.

Више на:

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4975093/srbija-nastava-biologija-muski-zenski-medjupol.html


#   Бранко Ружић   уџбеници   биологија   пол мушки   женски пол   сексуалност   пол
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима