Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Житељи села поред Ниша су годинама током лета и јесени без воде

rssBookmark and Share

Ниш 03.11.2019. Милан Стојановић, Н1

Иако су на само неколико километара од самог центра Ниша, житељи неколико села, годинама уназад, током лета и јесени месецима су без воде.
Притом, један део становника села Хум прикључен је на градски водовод и воду плаћају, иако је немају.

Житељи села поред Ниша су годинама током лета и јесени без воде

Иако су на само неколико километара од самог центра Ниша, житељи неколико села, већ годинама уназад, током лета и јесени, месецима су без воде. Притом, један део становника села Хум прикључен је на градски водовод и воду плаћају, иако је немају.

Зелене боје је флаша воде наточена недавно у Рујнику код Ниша, када им је последњи пут, накратко, пуштена у домаћинства. Не знају шта даље, јер на њихове молбе нико не реагује. Годинама. До села Рујник, на 10 минута вожње од центра Ниша, градски водовод никада није стигао.

"Ништа нам нису урадили последњих седам година. Смем одговорно да тврдим да један колац није постављен за ових седам година", каже Благоје Благојевић из Рујника.

Овако описује однос власти у Нишу према житељима Рујника Благоје Благојевић, који не крије да је члан Српске напредне странке, али је, каже, у локалне функционере разочаран. Док воду немају, имају редовна обећања - да ће инфраструктура коју су, кажу, сами изградили и за њу поседују пројекат оверен у некадашњој нишкој општини, бити пуна воде - одмах следеће године.

Последње је, кажу, дао актуелни градоначелник Дарко Булатовић. Пред изборе.

Благојевић: Овде треба пут, треба вода, канализација, треба спортско игралиште... Од тога свега - нула.

Н1: Када је то било?

Благојевић: У почетку, када је Булатовић требало да ступи на власт

"Кад нам дотерају цистерну, ми трчимо ко пре да захватимо воду... Да се боримо да можемо да за узмемо воду", каже једна мештанка.

У суседном Хуму, још ближем центру Ниша, мештанин каже:

"Нема проблема, воде нема".

Али зато Људмили Ристић Миладиновић, која је од недавно овде са породицом, није до смеха.

"Верујте, много је тешко. Као у 19. веку", каже она.

Пита се зашто се о проблему водоснабдевања, у 21. веку, у граду не говори...

"Јер ово заиста може да буде легло заразе, чак и школа често нема воду", додаје.

У Хуму, један део становника прикључен је на нишки водовод, али деле судбину оних који нису, јер, иако су део система, систем - не функционише.

"Инкасант ево га чита воду, и наплаћују, а воде нема. Шта наплаћују? Кад пумпа се укључи, она гурне ваздух, дође ваздух - окреће водомер и онда ми сутра плаћамо ваздух. Они су урадили 2017. нови водовод али још није прикључен. Остале су им, наводно, неке техничке ствари како би повезали и други део села", каже Василије Радовановић из села Хум.

Н1: Зар је за то потребно да прођу две године?

Радовановић: Мислим да је то превише.

И у Хуму се сећају предизборних обећања градоначелника Ниша, из чијег кабинета за Н1 одговарају да је упознат са проблемима које имају мештани и да ситуацију прати.

"Он зна када је наишла баба која гура колица са флашама с водом, каже - баба, не секирај се, до Нове године ће да буде вода. То само кад дођу избори ће да буде вода", рекао је Василије Радовановић.

Шта је проблем због кога Хум има мрежу, али нема уредно водоснабдевање, екипа Н1 званично није сазнала.

Хум је 1936. године имао воду. Године 2019, градоначелник упућује на Градску општину Црвени крст и на ЈКП Наисус. ЈКП Наисус упућује на Секретаријат за инвестиције, одакле су нам рекли да треба да се обратимо пресс служби Градске управе. Како да се снађу грађани?

Милан Стојановић, Н1

Коментара: 0


#   Ниш   вода   водовод   Рујник   Хум   водоснабдевање
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима