Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Žitelji sela pored Niša su godinama tokom leta i jeseni bez vode

rssBookmark and Share

Niš 03.11.2019. Milan Stojanović, N1

Iako su na samo nekoliko kilometara od samog centra Niša, žitelji nekoliko sela, godinama unazad, tokom leta i jeseni mesecima su bez vode.
Pritom, jedan deo stanovnika sela Hum priključen je na gradski vodovod i vodu plaćaju, iako je nemaju.

Žitelji sela pored Niša su godinama tokom leta i jeseni bez vode

Iako su na samo nekoliko kilometara od samog centra Niša, žitelji nekoliko sela, već godinama unazad, tokom leta i jeseni, mesecima su bez vode. Pritom, jedan deo stanovnika sela Hum priključen je na gradski vodovod i vodu plaćaju, iako je nemaju.

Zelene boje je flaša vode natočena nedavno u Rujniku kod Niša, kada im je poslednji put, nakratko, puštena u domaćinstva. Ne znaju šta dalje, jer na njihove molbe niko ne reaguje. Godinama. Do sela Rujnik, na 10 minuta vožnje od centra Niša, gradski vodovod nikada nije stigao.

"Ništa nam nisu uradili poslednjih sedam godina. Smem odgovorno da tvrdim da jedan kolac nije postavljen za ovih sedam godina", kaže Blagoje Blagojević iz Rujnika.

Ovako opisuje odnos vlasti u Nišu prema žiteljima Rujnika Blagoje Blagojević, koji ne krije da je član Srpske napredne stranke, ali je, kaže, u lokalne funkcionere razočaran. Dok vodu nemaju, imaju redovna obećanja - da će infrastruktura koju su, kažu, sami izgradili i za nju poseduju projekat overen u nekadašnjoj niškoj opštini, biti puna vode - odmah sledeće godine.

Poslednje je, kažu, dao aktuelni gradonačelnik Darko Bulatović. Pred izbore.

Blagojević: Ovde treba put, treba voda, kanalizacija, treba sportsko igralište... Od toga svega - nula.

N1: Kada je to bilo?

Blagojević: U početku, kada je Bulatović trebalo da stupi na vlast

"Kad nam doteraju cisternu, mi trčimo ko pre da zahvatimo vodu... Da se borimo da možemo da za uzmemo vodu", kaže jedna meštanka.

U susednom Humu, još bližem centru Niša, meštanin kaže:

"Nema problema, vode nema".

Ali zato Ljudmili Ristić Miladinović, koja je od nedavno ovde sa porodicom, nije do smeha.

"Verujte, mnogo je teško. Kao u 19. veku", kaže ona.

Pita se zašto se o problemu vodosnabdevanja, u 21. veku, u gradu ne govori...

"Jer ovo zaista može da bude leglo zaraze, čak i škola često nema vodu", dodaje.

U Humu, jedan deo stanovnika priključen je na niški vodovod, ali dele sudbinu onih koji nisu, jer, iako su deo sistema, sistem - ne funkcioniše.

"Inkasant evo ga čita vodu, i naplaćuju, a vode nema. Šta naplaćuju? Kad pumpa se uključi, ona gurne vazduh, dođe vazduh - okreće vodomer i onda mi sutra plaćamo vazduh. Oni su uradili 2017. novi vodovod ali još nije priključen. Ostale su im, navodno, neke tehničke stvari kako bi povezali i drugi deo sela", kaže Vasilije Radovanović iz sela Hum.

N1: Zar je za to potrebno da prođu dve godine?

Radovanović: Mislim da je to previše.

I u Humu se sećaju predizbornih obećanja gradonačelnika Niša, iz čijeg kabineta za N1 odgovaraju da je upoznat sa problemima koje imaju meštani i da situaciju prati.

"On zna kada je naišla baba koja gura kolica sa flašama s vodom, kaže - baba, ne sekiraj se, do Nove godine će da bude voda. To samo kad dođu izbori će da bude voda", rekao je Vasilije Radovanović.

Šta je problem zbog koga Hum ima mrežu, ali nema uredno vodosnabdevanje, ekipa N1 zvanično nije saznala.

Hum je 1936. godine imao vodu. Godine 2019, gradonačelnik upućuje na Gradsku opštinu Crveni krst i na JKP Naisus. JKP Naisus upućuje na Sekretarijat za investicije, odakle su nam rekli da treba da se obratimo press službi Gradske uprave. Kako da se snađu građani?

Milan Stojanović, N1

Komentara: 0


#   Niš   voda   vodovod   Rujnik   Hum   vodosnabdevanje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima