Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зоо кутак - бесплатно дружење и терапија са животињама за незбринуту и децу са здравственим проблемима

rssBookmark and Share

Ниш 19.10.2020. Јужна Србија Инфо

Како би помогли деци без родитељског старања, као и малишанима са здравственим проблемима, удружење Зоо планет у свом Зоо кутку у селу Каменица код Ниша ради на реконструкцији простора за хипо и пет терапију.

Зоо кутак - бесплатно дружење и терапија са животињама за незбринуту и децу са здравственим проблемима

Терапија се заснива на дружењу са животињама попут патуљастих зечева, патуљастих коза и паса, док се код поремећаја у понашању користе коњи и терапијско јахање. Све активности биће потпуно бесплатне, наводе из удружења.

Акција за реконструкцију овог простора почела је пре две недеље на Светски дан заштите животиња, када је прикупљен део средстава којим ће се реконструисати простор, каже Душан Стојановић, оснивач Зоо планета, и додаје да се ради на успостављању контакта деце и корисника Дома за незбринуту децу “Душко Радовић”. 

„С обзиром да је ситуација са вирусом корона пореметила и реализацију наших активности тренутно се очекује одобрење од стране Министарства како би могли да наставимо све што смо започели. Након тога ћемо одлучити да ли ће корисници из дома Душко Радовић доћи у Зоо кутак и да ли ћемо овде да спроведемо те активности или ћемо наћи други модел и решење”, каже Стојановић. 

План је да се касније укључе и друге институције и организације које се баве особама са инвалидитетом, као што је Центар за дневни боравак, деце, омладине и одраслих лица ментално ометених у развоју „Мара“.

„То ће бити пилот пројекат где ћемо моћи да укључимо и индивидуално становништво како би могли да доводе своје децу и како би се дружили са животињама, где ћемо обезбедити бесплатно терапијско дружење и хипо терапију, које су нам главни циљ”, истиче Стојановић.

Све активности са децом радиће волонтери Зоо кутка, уз подршку васпитача и особља дома Душко Радовић. 

„Укључени су и оперативни тренери коњичког спорта, као и волонтери медицине и психологије, који ће уз консултацију и сарадњу са стручним лицима, радити на томе. Сама пет терапија или терапијско дружење је ништа друго сем обичног дружења са животињама. Присуство животиње, поготово коња поред човека, има позитиван ефекат на организам. Коњ има седам пута јачу позитивну енергију која утиче на регенерацију ћелије и ткива, утиче на смирење, смањење стреса, и такође утиче на одређене болести и, наравно, олакшава самој особи да преброди тај проблем који има. Сам боравак здраве особе минимум пола сата у Зоо кутку има неко лековито дејство”, додаје Стојановић. 

Подршку за иницијативу добили су у оквиру пројекта Твоје место у Србији, што удружењу, како каже Стојановић, много значи, јер кроз реализацију активности стичу нова знања и искуства, и увиђају како би требало да прошире те капацитете, и уведу нове методе које ће бити значајне за даље активности. 

„Зоокутак је једино овакво место на југу Србије где људи могу да дођу и да упознају одређене врсте животиња, да науче нешто више о њима, с обзиром да нам се села гасе и да деца немају прилку да виде неке од домаћих животиња”, прича Стојановић.

Циљ је да најмлађи суграђани, па чак и људи из других градова који посете Ниш, дођу да се упознају са домаћим животињама и чују њихову причу - како су доспеле у Зоо кутак. 

„Животиње не долазе зарад људи, дошле су јер су имале неки свој проблем. Оне се овде осећају слободно, неке од њих које се могу вратити у природно стаништво, враћају се након опоравка, али гледамо да на прво место обезбедимо праве и адекватне услове за њихов живот, а након тога да их спојимо са посетиоцима који долазе викендом да их обиђу”, истиче Стојановић. 

Пет терапија и терапијско јахање ради се у Зоо кутку последње две године, а даље активности зависе од одлуке Министарства која се чека, али и од епидемиолошке сутуације. Зоо кутак је тренутно затворен за посетиоце до 23. октобра због реконструкције простора за потребе организовања наведених терапија.   

ВИДЕО

Коментара: 0


#   Ниш   ЗОО Планет (орг)   животиње   Душан Стојановић   Каменица   терапија   посебне потребе   деца ометена у развоју   Зоо кутак   Душко Радовић
@zooplanetnis @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима