Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Душан Милисављевић: ДС држи пружену руку ка Јанковићу

rssBookmark and Share

26.08.2017. Зорица Миладиновић, Данас

Демократска странка држи пружену руку ка Саши Јанковићу, а да ли ће она бити прихваћена, не зависи од ДС.

Фото: Инфо-Г
Фото: Инфо-Г

-  И за свађу и за љубав је потребно двоје, каже дугогодишњи народни посланик ДС Душан Милисављевић, одговарајући на питање да је могуће да се односи између демократа и Покрета слободних грађана "испеглају“, након што је ПСГ прекинуо изборну сарадњу јер је „председник ДС Драган Шутановац јавно понудио Александру Вучићу сарадњу на изменама Устава“.

Милисављевић, који слови и за једног од најактивнијих парламентараца, оцењује да је одмерена реакција ДС на одлуку Јанковићевог ПСГ о прекиду изборне сарадње „добра“, као што је, додаје, била добра и њена одлука да га подржи на председничким изборима. „Добро је што ДС и данас у Јанковићу види пријатеља коме је помагала у председничкој кампањи, и што му је и сада пружила руку“, каже он.

* Спорење са Јанковићем настало је око питања сарадње са Вучићем на уставном, али и било ком другом питању. Да ли, по Вашем мишљењу, ДС треба да учествује у унутрашњем дијалогу о Косову на који Вучић позива?

- Србија мора да има договор око основних стратешких државних и националних интереса и то не сме да се мења са сваком променом власти. Такве националне стратешке планове имају све озбиљне државе. Надам се да ће сазрети свест и у власти и у опозицији да око националних интереса српске државе морамо да се договарамо, а не политички надмудрујемо.

* То, дакле, значи подршку позиву Вучића на дијалог о Косову?

- Не говорим конкретно о том случају. Али, никада не треба затварати врата за договоре ове врсте. ДС је од свог оснивања активна и жива политичка организација која настоји да налази решења за различите проблеме.

* Да ли би проблем могли бити и предстојећи избори у Београду, са којима ће, како се спекулише, можда бити организовани још неки избори или референдум о уставним променама? У каквом стању их дочекује ДС и опозиција?

- Лично се залажем за дијалог и договор унутар опозиционог блока, како би се нашло најбоље решење за наступ на тим изборима. Такође верујем да је ДС најозбиљнија и најодговорнија опозициона странка, која је због тога на удару власти, али и опозиционих станака које желе њено бирачко тело. Наша странка је, такође, и најдемократскија политичка организација, која унутар себе има дебату, и у којој не морају сви да мисле исто. Мада се залагала за суштинске реформе, направила пуно добрих промена у друштву и повела Србију ка ЕУ, дугогодишње вршења власти, те грешке или недовољна чињења појединаца учинили су, нажалост, да странка не испуни очекивања грађана. Део квалитетних људи се повукао.

* Годину дана сте правили паузу у посланичком стажу. Шта Вас је "сачекало“ када сте се у априлу ове године вратили у у парламент?

- Претходни скупштински сазиви били су знатно релаксиранији од актуелног, у којем се без потребе диже тензија. Непотребну нервозу изазива пре свега председница парламента Маја Гојковић, која би морала да буде далеко толерантнија, што су уосталом били и њени претходници који су такође долазили из СНС-а. Сматрам изузетно лошом одлуку да се грађанима забрани улазак у парламент, јер је то њихов парламент, и они имају право на контакт са својим посланицима.

* Грађани су преко Вас подносили предлоге за измене више различитих закона. Какав је епилог тих предлога?

- Посланик треба да слуша потребе грађана и предлаже законска решења која ће бити у њихову корист, а не у корист власти и политичара. Трудим се да заступам интересе грађана, а пре свега интересе рањивих мањинских група. Као лекар се залажем и за реформу и унапређење квалитета здравства.

"Предложићу да у свим основним школама у Србији школска година 1. септембра почне 'Алексиним часом', на којем ће деца учити да друг није мета, и да је различитост међу нама богатство, а не проблем који треба да нас раздваја."

До краја овог месеца требало би да буде уобличен предлог "Алексиног закона“, који ћу предложити Скупштини јер су ми родитељи Алексе Јанковића (који је извршио самоубиство након вишемесечног вршњачког насиља које школа није спречила, п. а.) пре пар седмица дали право да будем његов предлагач. "Алексин закон“ неће бити посебан акт, већ ће то бити измене и допуне Закона о основном образовању, у сегменту превенције и санкционисања вршњачког насиља. "Алексин закон“ је, иначе, већ усвојен у главама људи у Србији, па би требало да то буде и у Скупштини.

Очекујем да се ускоро у Скупштини Србије нађе и предлог измене Закона о здравственом осигурању који ће представљати почетак решења проблема родитеља која имају децу оболелу од рака. Измене овог и Закона о раду, које би омогућиле тим родитељима да имају плаћено одсуство са посла све док траје лечење и рехабилитација њихове деце, поднео сам пре три године, на иницијативу НУРДОР-а. До сада су родитељи могли да одсуствују са посла максимално четири месеца, иако лечење њихове деце траје знатно дуже. Није мали број оних који су због таквих прописа морали да дају отказ како би могли да буду уз своје дете.

На иницијативу храбрих жена из Аутономног женског центра, у прошлом мандату сам предлагао законско решење да се породични насилници изместе из куће, али сам обавештен да је предлог „неуставан“ и „неспроводив“. Од 1. јуна ове године на снази је Закон о спречавању насиља у породици, који је предложило ресорно министарство, а у који је ушао велики број предлога АЖЦ, па и предлог да се насилник измешта из куће.

У процедури је и предлог измене Закона о раду који би требало да онемогући отпуштање радника док траје њихово лечење и рехабилитација од малигних тумора, а да им обезбеди да док су на боловању примају пуну плату. Предлог сам поднео након што је моја суграђанка, оболела од малигног тумора, добила отказ у Јури. И њен случај нажалост није усамљен.

Од усвајања „Зојиног закона“, у јануару 2015, па до фебруара ове године, 487 деце оболеле од тешких ретких болести добило је о трошку државе своју дијагнозу у страним лабораторијама, након што она није могла да се постави овде дуже од шест месеци. Закон сам предложио на иницијативу родитеља деце оболеле од ретких болести, он није био донет у два мандата, а онда су власт и позиција заједнички гласали за њега, што је реткост у српском парламенту, пошто се опозициони предлози најчешће дочекују „на нож“. Изузетно сам поносан на његово усвајање. Он је оправдао читаво моје бављење политиком.

Зорица Миладиновић, Данас

Коментара: 0


#   ДС   Душан Милисављевић   Маја Гојковић   Драган Шутановац   Саша Јанковић   посланик   НУРДОР удружење   Скупштина Србије   Зорица Миладиновић   школска година   Алексин закон
@demokrate @dusanorldusan @SutanovacDragan @NURDOR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима