Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

38. „Борини позоришни дани“

rssBookmark and Share

Врање 23.10.2018. Јужна Србија Инфо

Премијерним извођењем представе „Божји људи“, глумци врањског театра означили су почетак 38. по реду „Бориних позоришних дана“.

38. „Борини позоришни дани“

На свечаном отварању у сали Дома војске, присутнима се обратио председник Скупштине Врања др Дејан Тричковић. „Каже се да је читав свет позорница. Мотиви Бориних остварења рађају се у Врању, али су далеко превазишли појединачно и локално. Као верни сликар свог завичаја, Станковић у свом вилајету даје уметничку слику старог Врања. „Божји људи“ пример су како искуствена стварност, кроз пишчево перо постаје бесмртна димензија.Као истински становници света Талије, глумци врањског ансамбла континурано стварају позоришну магију. Њихово умеће и истинска посвећеност, вишеструко је награђивана како у земљи, тако и у иностранству. Достојни имена које краси назив њиховог ансамбла, баш као  велики Бора, и сами живе једну истинску причу. Драму која је њихова, а истовремено наша, колективна“, рекао је Тричковић у свом обраћању.

Он је навео да је позоришни живот у Врању, са традицијом дужом од једног века, неодвојиви део градске културне баштине. „Иако без свог дома, врањски театар се одомаћио на алтернативној сцени. Кажу да дом није зграда, већ њега чине људи и њихова љубав. Ми наше позориште као чедо, љубоморно чувамо у наручју. Локална самоуправа улаже велике напоре да се то чедо осамостали, да добије свој дом, своју позорницу, свој храм“, додао је Тричковић. До 26. октобра, публика ће имати прилику да погледа пет представа из Заједнице професионалних позоришта. Након сваке одгледане представе, публика оцењује, а најбоља ће бити проглашена на затварању Бориних позоришних дана.


#   Врање   позориште   Дејан Тричковић   локална самоуправа   Борини позоришни дани   Позориште Бора Станковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима