Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворени "Борини дани" у Врању

rssBookmark and Share

Врање 22.10.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Премијером представе „Ружа увела“, отворени су Борини позоришни дани, 36.по реду. Представа је рађена по идеји Јелене Мијовић, режији Милана Нешовића a у извођењу глумаца врањског Позоришта "Бора Станковић".

Фото: РТВ Врање
Фото: РТВ Врање

Премијером представе „Ружа увела“врањског театра, отворени су Борини позоришни дани, 36.по реду. Представа је рађена по  идеји Јелене Мијовић у режији Милана Нешовића.   Комбинацијом  више Бориних ликова из разних дела створено је ново ауторкско дело које „оно некад“ Врање смешта у данашњи систем вредности опонашајући савремене односе.

РТВ Врање

У драматизацији Јелене Мијовић, врло вешто се  прожимају Борина Увела ружа и Покојникова жена. Представа је рађена на књижевном језику, али су последњу сцену глумци одиграли на дијалекту и тако на неки начин оживели Борине јунаке. По речима редитеља и глумаца, брањско позориште је на репертоар уврстило једну врхунску фестивалску преставу која ће дуго живети.

Борине позоришне дане, отворио је Дејан Тричковић, председник  Скупштине града.  „Борини позоришни дани заузимају важно место у култури нашег града. Пуних 36 година овај позоришни фестивал својим концептом и програмом одражава   времена и опстанка. Не заборављајући класична дела, позоришни ствараоци се хватају у коштац са друштвеним изазовима и проблеемима и преносе на сцену друштвене догађаје. У ери различитих масовних медија позориште није изгубило своју вредност. Нити ће изгубити док има овакве чуваре традиције и умитничког стваралаштва,“рекао је Тричковић и пожелео глумцима и Врањанцима да следећу манифестацију организују у новој згради позоришта."Још увек одбројавамо", реко је Тричковић на крају, што је и порука 36. Бориних позоришних дана. И ове године Позоришни дани се одржавају у сали Дома војске.

Другог дана манифестације, публика ће моћи да види представу Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, „Не мош побећоднедеље“. У пратећем програму, у Галерији Народног музеја, биће отворена изложба „МираСтупица“ Музеја позоришне уметности Србије и Музеја Нродног позоришта Београд.
 


#   Врање   позориште   Дејан Тричковић   Дом Војске   представа   РТВ Врање   Борини позоришни дани   Позориште Бора Станковић   Ружа увела
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима