Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvoreni "Borini dani" u Vranju

rssBookmark and Share

Vranje 22.10.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Premijerom predstave „Ruža uvela“, otvoreni su Borini pozorišni dani, 36.po redu. Predstava je rađena po ideji Jelene Mijović, režiji Milana Nešovića a u izvođenju glumaca vranjskog Pozorišta "Bora Stanković".

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Premijerom predstave „Ruža uvela“vranjskog teatra, otvoreni su Borini pozorišni dani, 36.po redu. Predstava je rađena po  ideji Jelene Mijović u režiji Milana Nešovića.   Kombinacijom  više Borinih likova iz raznih dela stvoreno je novo autorksko delo koje „ono nekad“ Vranje smešta u današnji sistem vrednosti oponašajući savremene odnose.

RTV Vranje

U dramatizaciji Jelene Mijović, vrlo vešto se  prožimaju Borina Uvela ruža i Pokojnikova žena. Predstava je rađena na književnom jeziku, ali su poslednju scenu glumci odigrali na dijalektu i tako na neki način oživeli Borine junake. Po rečima reditelja i glumaca, branjsko pozorište je na repertoar uvrstilo jednu vrhunsku festivalsku prestavu koja će dugo živeti.

Borine pozorišne dane, otvorio je Dejan Tričković, predsednik  Skupštine grada.  „Borini pozorišni dani zauzimaju važno mesto u kulturi našeg grada. Punih 36 godina ovaj pozorišni festival svojim konceptom i programom odražava   vremena i opstanka. Ne zaboravljajući klasična dela, pozorišni stvaraoci se hvataju u koštac sa društvenim izazovima i probleemima i prenose na scenu društvene događaje. U eri različitih masovnih medija pozorište nije izgubilo svoju vrednost. Niti će izgubiti dok ima ovakve čuvare tradicije i umitničkog stvaralaštva,“rekao je Tričković i poželeo glumcima i Vranjancima da sledeću manifestaciju organizuju u novoj zgradi pozorišta."Još uvek odbrojavamo", reko je Tričković na kraju, što je i poruka 36. Borinih pozorišnih dana. I ove godine Pozorišni dani se održavaju u sali Doma vojske.

Drugog dana manifestacije, publika će moći da vidi predstavu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, „Ne moš pobećodnedelje“. U pratećem programu, u Galeriji Narodnog muzeja, biće otvorena izložba „MiraStupica“ Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i Muzeja Nrodnog pozorišta Beograd.
 


#   Vranje   pozorište   Dejan Tričković   Dom Vojske   predstava   RTV Vranje   Borini pozorišni dani   Pozorište Bora Stanković   Ruža uvela
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima