Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Алексиначки мешовити хор "Шуматовац" препун утисака са Мокрањчевих дана

rssBookmark and Share

Алексинац 18.09.2023. Јужна Србија Инфо

Прошле суботе у Неготину су, полагањем венаца и певањем 6. руковети пред композиторовом родном кућом, отворени 57. Мокрањчеви дани, један од најстаријих музичких фестивала у Србији. У време фестивала, од 9. до 15. септембра, Неготин постаје центар музичке сцене Србије.

Алексиначки мешовити хор "Шуматовац" препун утисака са Мокрањчевих дана

Упркос тешкоћама, фестивал је интернационални, јер Мокрањчева музика прелази све границе. Одликује га много позитивне енергије и атмосфере, топлина Неготина који је однеговао своју публику да воли класичну музику и хорове, и испуни салу до последњег места, упркос скупим улазницама.

Више од 800 учесника из земље и иностранства, десет хорова, хор РТС, врхунски инструменталисти и ансамбли, музиколози, композитори, музички критичари, обележили су овај фестивал, Мокрањцу у част. Приређен је богат и разноврстан програм, са више фестивалских догађаја.

Најинтересантнији део, круна фестивала, је традиционално натпевавање хорова. Учествовало је 6 хорова, јер се, како је рекла селектор, Соња Маринковић, ишло на квалитет, а не на број. Био је изазов припремити програм, који је довољно разноврстан да покаже спремност ансамбла, а опет, потребно изабрати оно што хору најбоље лежи. Ове године, поред хорова из Србије, учествовали су и хорови из Турске и Хрватске.

Хор Шуматовац, којим је дириговао Димитрије Голубовић, је, по речима организатора, имао најшири програмски лук. Од анонимне химне Богородици из 16. века, преко Псалма 150, композитора из Бразила, чак две Мокрањчеве композиције, захтевног Козара и Друге руковети, словеначке народне, до модерног хита Мамма миа, у којој је хор пратила на клавиру Ивана Бабовић, наставница "ОМШ Владимир Ђорђевић" из Алексинца.

За најбољи хор проглашен је, очекивано, Полифони хор Анкара, из Турске, који је искористио прилику и позвао све присутне хорове да идуће године дођу на хорски фестивал који они организују у Анкари.

Хор победник освојио је Статуету Стевана Мокрањца, док смо ми добили златну плакету и диплому за учешће. Ово је наша друга по реду, и веома смо задовољни својим наступом на овом, поред хорских свечаности, најзначајнијем хорском фестивалу.

Било је дивно искуство поделити сцену са одличним хоровима из земље и иностранства, од којих се може много научити.

Нису сви хорови у трци за најбољи хор. Некада је хоровима из малог места једноставно част да наступе на тој сцени, у граду нашег највећег композитора, светског ранга, и представити свој град на најбољи могући начин - кажу из Шуматовца.

Треба подстаћи мале средине, у којима нема средње музичке школе, у којима диригент треба да спреми певаче који су потпуни аматери, немају завршене музичке академије, најчешће немају ни основну музичку писменост, већ долазе из потпуно других струка.

Лакше је у милионским градовима, са развијеним музичким животом и културом, наћи довољан број оних који желе и могу савршено да певају хорску музику. Направити добар хор у малом месту, са југа, у коме влада сасвим другачији менталитет, музички укус, где нема много подршке и разумевања за хорско певање, је раван чуду.

Учесници "Натпевавања", одржали су још један концерт, пред бројном публиком на градском тргу у Неготину, у програму "Класика у 11".

- Публика је са одушељењем испратила све наступе. Наше извођење посебно је оставило утисак на колеге певаче и диригенте других хорова. Тражили су ноте, и захвалили на посебном доживљају етно композиције, у аранжману Душана Покрајчића. Интересантно је да је он сутрадан наступио на фестивалу, диригујући Полицијским оркестром МУП Републике Српске.

У осталом делу фестивала обележени су и многи јубилеји, а између осталих, ове године је 140 година од првих Мокрањчевих руковети. У завршном делу наступа наш једини професионални ансамбл, Хор РТС, под управом маестра Бојана Суђића.

- Било би веома корисно за нас, да смо били у могућности да то слушамо, поготово што смо раније имали неку врсту сарадње, и прилику да нам он и диригује. Међутим, немамо финансијске могућности за то. Наш кратак боравак на фестивалу финансирао је град Неготин.

Прошетали смо кроз град, фотографисали се на тргу Стеван Мокрањац, и неколико занимљивих места, и кренули натраг, са најлепшим утисцима, задовољни јер смо још једном осетили атмосферу једног од најзначајнијих и најстаријих Фестивала у земљи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


#   Алексинац   Владимир Ђорђевић   Неготин   Градски хор Шуматовац   Мокрањчеви дани
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима