Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Новогодиши концерт Алексиначког мешовитог хора Шуматовац

rssBookmark and Share

Алексинац 04.01.2022. Јужна Србија Инфо

Алексиначки мешовити Шуматовац је и ове године приредио својим суграђанима традиционални новогодишњи поклон концерт са гостима, овога пута са новим диригентом, Димитријем Голубовићем .

Новогодиши концерт Алексиначког мешовитог хора Шуматовац

У празничној атмосфери, уз богат програм, могле су се чути ренесансне композиције, народне и коледарске песме, али и хорске обраде популарних песама попут Happy together и Let it be.

Својим наступима  ово вече употпунили су и гости концерта, Омладински хор Центра за културу и уметност у Алексинцу,  ученици Основне музичке школе Владимир Ђорђевић, гитаристи Лука Алексић и Борис Милојевић, као и познати пијаниста из Алексинца, Никола Цветковић. који има успешне наступе широм света, самостално је издао неколико албума и тренутно ради на Факултету уметности у Нишу. Никола за клавиром, и Димитрије, диригент хора Шуматовац, на бас гитари, на изненађење присутних, одсвирали су две композиције. 

Упркос пандемији и повременим  паузама у раду, Алексиначки мешовити хор Шуматовац је ове хорске сезоне остварио неколико наступа, и то на обележавању 145. годишњице битке на Шуматовцу, на обележавању 215. годишњице битке на Делиграду, а био је и учесник тринаестих песничких сусрета "Рајевском у част".

Хор је одржао и Хорско вече, традиционални концерт у оквиру манифестације Културно лето, који је овога пута био хуманитарног карактера, за Романа Шаренца, чија је мајка некадашња чланица хора. После концерта уследио је позив радио емисије ГЛАС епархије нишке, за коју је направљен интервју од 45 минута. 

На позив Градског хора Рузмарин из Лесковца, учествовао на Хорским сусретима у Лесковцу, као и на манифестацији Пут духовности, у Раковици, где је традиционално био учесник хорског фестивала духовне музике Сазвучја, који је ове године био део обележавања 700 година постојања Манастира Грачаница и 100 година Патријаршије у Србији. Учествовао је и на књижевној вечери у библиотеци Вук Караџић. Тренутно ради на припремама за следећу хорску сезону, у којој се, којој ће обележити 135 година од оснивања Алексиначке певачке дружине, и хорског певања у Алексинцу, а то није мало, нема много градова у Србији које се могу похвалити тиме.

Хор Шуматовац  је основан на Сретење, 1887. Године, као Алексиначка певачка дружина Шуматовац. Одавно је културни бренд Алексинца, зачетник је хорског певања у граду, иза њега су многе године рада, признања и награда, између осталих Октобарске награде и Плакете, највишег признања града, за допринос развоју културе.  Многа значајна имена града уписана су у историју хора, који је културно обележио време и људе овог краја, и зато га не треба посебно представљати. 


#   Алексинац   хор   Владимир Ђорђевић   Градски хор Шуматовац
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима