Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novogodiši koncert Aleksinačkog mešovitog hora Šumatovac

rssBookmark and Share

Aleksinac 04.01.2022. Južna Srbija Info

Aleksinački mešoviti Šumatovac je i ove godine priredio svojim sugrađanima tradicionalni novogodišnji poklon koncert sa gostima, ovoga puta sa novim dirigentom, Dimitrijem Golubovićem .

Novogodiši koncert Aleksinačkog mešovitog hora Šumatovac

U prazničnoj atmosferi, uz bogat program, mogle su se čuti renesansne kompozicije, narodne i koledarske pesme, ali i horske obrade popularnih pesama poput Happy together i Let it be.

Svojim nastupima  ovo veče upotpunili su i gosti koncerta, Omladinski hor Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu,  učenici Osnovne muzičke škole Vladimir Đorđević, gitaristi Luka Aleksić i Boris Milojević, kao i poznati pijanista iz Aleksinca, Nikola Cvetković. koji ima uspešne nastupe širom sveta, samostalno je izdao nekoliko albuma i trenutno radi na Fakultetu umetnosti u Nišu. Nikola za klavirom, i Dimitrije, dirigent hora Šumatovac, na bas gitari, na iznenađenje prisutnih, odsvirali su dve kompozicije. 

Uprkos pandemiji i povremenim  pauzama u radu, Aleksinački mešoviti hor Šumatovac je ove horske sezone ostvario nekoliko nastupa, i to na obeležavanju 145. godišnjice bitke na Šumatovcu, na obeležavanju 215. godišnjice bitke na Deligradu, a bio je i učesnik trinaestih pesničkih susreta "Rajevskom u čast".

Hor je održao i Horsko veče, tradicionalni koncert u okviru manifestacije Kulturno leto, koji je ovoga puta bio humanitarnog karaktera, za Romana Šarenca, čija je majka nekadašnja članica hora. Posle koncerta usledio je poziv radio emisije GLAS eparhije niške, za koju je napravljen intervju od 45 minuta. 

Na poziv Gradskog hora Ruzmarin iz Leskovca, učestvovao na Horskim susretima u Leskovcu, kao i na manifestaciji Put duhovnosti, u Rakovici, gde je tradicionalno bio učesnik horskog festivala duhovne muzike Sazvučja, koji je ove godine bio deo obeležavanja 700 godina postojanja Manastira Gračanica i 100 godina Patrijaršije u Srbiji. Učestvovao je i na književnoj večeri u biblioteci Vuk Karadžić. Trenutno radi na pripremama za sledeću horsku sezonu, u kojoj se, kojoj će obeležiti 135 godina od osnivanja Aleksinačke pevačke družine, i horskog pevanja u Aleksincu, a to nije malo, nema mnogo gradova u Srbiji koje se mogu pohvaliti time.

Hor Šumatovac  je osnovan na Sretenje, 1887. Godine, kao Aleksinačka pevačka družina Šumatovac. Odavno je kulturni brend Aleksinca, začetnik je horskog pevanja u gradu, iza njega su mnoge godine rada, priznanja i nagrada, između ostalih Oktobarske nagrade i Plakete, najvišeg priznanja grada, za doprinos razvoju kulture.  Mnoga značajna imena grada upisana su u istoriju hora, koji je kulturno obeležio vreme i ljude ovog kraja, i zato ga ne treba posebno predstavljati. 


#   Aleksinac   hor   Vladimir Đorđević   Gradski hor Šumatovac
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima