Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Балет на бис

rssBookmark and Share

Лесковац 06.06.2011. Извор: РТС

Више деценија чекања на балетску представу исплатило се лесковачкој публици: у култној представи београдског Народног позоришта "Ко то тамо пева" уживали су од првог до последњег такта.

Балет на бис

Лесковчани су коначно, после скоро четири деценије, имали прилику да уживају у балетској представи. Представа Ко то тамо пева београдског Народног позоришта догађај је за памћење, поклон Министарства културе и Лесковачког културног центра.

Од првог такта добро познате музике Вокија Костића публика је уживала без даха: потпуну преданост играча није могла да ограничи ни Мала сцена у Лесковцу.

Представа није завршена бомбардовањем, јер је публика желела још. Уследила је зато и игра на бис. "Прелепо, невиђено, за памћење" - речи су којима је публика описивала виђено. Силина емоција којом је праћена представа осетила се и на сцени.

"Нема давања ако не осетимо да је публика то потпуно примила", каже Александар Илић. "Заиста смо одушевљени, јер је атмосфера у сали била претопла, а уживање од срца."

Балерина Сања Нинковић каже да, док је била на сцени, није била свесна да трећину публике чине девојчице: "То је прелепо, јер је наш циљ да што више деце заволи ову подједнако тешку и лепу уметност."

У ансамблу Балета Народног позоришта био је и један Лесковчанин, Небојша Станковић: "Први пут сам наступао пред својим суграђанима. И заиста сам имао трему. Не могу да опишем колико сам поносан на публику која је представу одгледала у даху."

Децентрализација културе

Представа Ко то тамо пева у Лесковцу део је пројекта Министарства културе "Србија у Србији".

"Наш циљ је децентрализација културе, а то значи да у мање градове стижу важни културни пројекти", рекла је Снежана Стојановић Плавшић. "Жеља нам је да подстакнемо развој Балетске школе у Лесковцу, а можемо и да најавимо да ће људи који раде у култури из свих градова Србије моћи да долазе на усавршавање у културне институције у Београд."

Балетску школу Лесковац је имао седамдесетих година, али генерације нису имале прилику да унапреде свој таленат. Овај догађај је најава нових балетских почетака на југу земље, а балетска радионица за звездама београдског балета пут да се та уметност заволи.

Балерина Ружица Селенић истиче да су деца са којима је вежбала у радионици талентована, да имају ритам: "Надам се да ће неко од њих наставити да се бави овим послом и једног дана постати звезда."

"Београд у Лесковцу, али и Лесковац у престоници, то је циљ овог пројекта. Нисам срећан што се ово проглашава деценијским догађем - ово би требало да буде пракса и да на нашим даскама чешће гостују представе из Лесковца", каже Божидар Ђуровић, директор Народног позоришта у Београду.

Иако је представа била бесплатна, наплаћиване су улазнице по цени од 300 динара. Новац је намењен Фонду из којег ће се финансирати одлазак најбољих лесковачких ђака на представе у Београд.

Већ наредне седмице најбољи у Београду ће гледати Љубавни напитак. Опера стиже наредне године када сцена овдашњег позоришта буде реновирана.


#   Лесковац   Небојша Станковић   Александар Илић   Снежана Стојановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима