Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дарко Брлек (кларинет) и Гудачки квартет Ниш на НИМУС-у

rssBookmark and Share

Македонија 02.11.2016. Јужна Србија Инфо

„Дарко Брлек (кларинет) и Гудачки квартет Ниш“, у оквиру НИМУС-а, наступиће у четвртак, 3. новембра 2016, у сали Нишког симфонијског оркестра, са почетком у 20.00 часова.

Дарко Брлек (кларинет) и Гудачки квартет Ниш на НИМУС-у

Дарко Брлек (кларинет) је по завршетку студија на Музичкој академији у Љубљани у класи професора М. Гунзека, наставио усавршавање код А. Брандхофера и код проф. Ковача у Грацу. Сарађивао је са бројним истакнутим уметницима, међу којима су диригенти К. Пендерецки, А. Нанут, М. Летоња, Ј. Стулен, Н. Гум, Е. Табаков, Ф. Бендер, О. Балаин, Ј. Башмет, виолинисти П. Амојал и У. Угхи и пијаниста Л. Погорелић. Брлек је сарађивао и са камерним музичарима, а посебно издваја наступе са чувеним гудачким квартетима “Барток“ и „Дебиси“. Као солиста, концертирао је са Словеначким симфонијским оркестром, „Staatstheater Oldenburg“, „Deutsches Kammerorchester“, „Sinfonia Toronto“, „Mannheim Kammerorchester“, „Moscow Chamber Orchestra“ и „Bashmet’s Moscow Soloists“, „Cannes Symphony Orchestra“, „Mexican State Symphony Orchestra“, „Lithuanian State Symphony Orchestra“, Македонском филхармонијом, Сарајевском филхармонијом и др. Наступао је широм Европе, као и у бројним престижним светским музичким центрима. Одржавао је концерте у Италији Аустрији, Немачкој, Француској, Шпанији, Португалу, Белгији, Литванији, Бугарској, Турској и Русији.

У САД-у је неколико пута наступао у њујоршком Карнеги холу, у Денверу и Албукеркију, а свирао је и у Мексику, Египту. 2000. године је имао веома успешну турнеју у Америци са тријом „Luwigana“, а 2002. године је одржао серију концерата у Јапану, међу којима је и наступ у чувеној Сунторy сали у Токију. Следеће две године је провео на турнејама по Бразилу и на Средњем истоку. Снимао је за радио и тв станице у Француској, Италији, Шпанији, Мексику, Словенији и Босни и Херцеговини, а снимио је неколико компакт дискова. 

Успешно изводи дела класичне и модерне музике, а много пута су композиције писане управо за њега. Брлек држи мајсторске курсеве широм света, а члан је жирија многих престижних музичких такмичења. Добитник је Жупанчич награде, коју додељује град Љубљана за велики допринос култури. Брлек је и директор Музичког фестивала у Љубљани, као и председник Европске асоцијације фестивала.

Станислава Алађозовски је своје прве музичке кораке стекла у класи проф. Д. Стефановића. Школовање је наставила у школи за музичке таленте у Ћуприји, у класи проф. В. Савковића и проф. Ђ. Зазровића, проф. Ј. Максимовић, проф. Љ. Михаиловића и проф. В. Коха. Добитница је стипендије града Ниша (1991/2002) и Норвешке стипендије. Магистрирала је на ФУ у Нишу у класи проф. А. Станкова. Наступала је као солиста на бројним концертима реситалног карактера у земљи и иностранству. Као члан и солиста камерног оркестра „Amoroso“ наступала је у Порто Хелију, Нишу, Лесковцу, Бања Луци, Тузли, Сарајеву, Бијељини. Концерт мајстор је Нишког симфонијског оркестра од 2006. године. Од 2007. до 2012. вршила је припреме симфонијског оркестра за премијерне концерте. Организатор је концерата за децу са посебним потребама и за друштво оболелих од церебралне парализе. Године 2014. Године придружује се Балканском камерном оркестру на турнеји по Јапану.

Владан Вељковић је рођен у Нишу где је стекао основно и средње музичко образовање у класи проф. О. Рилака. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Скопљу 1995. у класи проф. Љ. Господинова. Специјалистичке студије завршио је 2010. на Факултету уметности у Нишу, у класи проф. О. Станчева. Добитник је више награда на републичким и савезним такмичењима. Носилац је стипендије за младе таленте за време студија. Као члан камерног оркестра Македонске телевизије и филхармоније наступао је широм Европе (Италија, Аустрија, Мађарска, Македонија, Грчка). Своју концертну активност после студија наставио је солистичким реситалима и наступима са оркестром, а посебно се издвајају концерти на Охридском лету, у Лесковцу, Нишу, Врању. Члан је више камерних састава и гудачких квартета, са којима је остварио многобројне наступе: НИМУС, ЛЕДАМУС, Мокрањчеви дани, наступи на Коларцу, као и учешће у трајним музичким записима и премијерним извођењима. Члан је камерног оркестра „Аморозо“ од његовог оснивања. Ради у Нишком симфонијскм оркестру на месту вође виоле.
Сашка Стојанов-Крстић
 
Сашка Стојанов-Крстић (1978) рођена је у Нишу. Нижу музичку школу завршила је у Скопљу, у класи проф.Љ. Соколова, а средњу музичку школу у Нишу у класи проф. Б. Јовановић. Студирала је на Вишој музичкој школи у Нишу у класи проф. В. Рилак – Станимировић, а магистрирала на музичкој академији у Скопљу у класи проф. О. Станчева из Софије. Учесница је бројних такмичења у земљи и иностарнству, а посебно се издваја међународно такмичење виолиста у Скопљу 1991, где је освојила трећу награду у категорији старијих учесника. Као чланица оркестра Македонске филхармоније младих, наступала је на фестивалу "Охридско лето", са диригентима из Русије, Немачке и Србије. Усавршавала се код проф. B. Клоса из Аустрије, О. Станцева из Софије, Д. Млађеновића и П. Величковића. Наступала је са са камерним оркестром "Аmoroso" из Лесковца, а на НИМУСу, свирала са квартетима "Symphony" и "Allegro". Чланица је прве поставе Тузланског камерног оркестра. Ради у Нишком симфонијском оркестру на месту заменика вође виола.
Ана Станковић
 
Ана Станковић (виолончело) завршила је Вишу музичку школу у Нишу у класи Т. П. Ђорговске, а основне студије на Академији уметности у Новом Саду у класи Д. Божића. Током студија учествовала је на мајсторским курсевима код проф. И. Варге и И. Калмана. Чланица је клавирског триа "Масала" са којим бележи наступе на фестивалима уметничке музике "Constantinus" и "Нимус" у Нишу, "Дани музике" у Херцег Новом, као и на концерту у Бечу. Са триом "Масала" гостује и у емисији "Недељом увече" на другом програму РТС-а. Као члан камерног оркестра "Нова музика" учествовала је у снимању цд-а "Вилински звуци" (камерна музика нишких композитора). Са камерним оркестром „Constantinus“ наступала је на концертима у земљи и иностранству. Члан је и гудачког квартета "Creativo" са којим је, између осталог, учествовала на џез фестивалу "Нишвил" 2015. Један је од оснивача камерног оркестра „Импресија“ са којим је наступила на отварању 51. Филмских сусрета свирајући музику нашег познатог композитора филмске музике Зорана Симјановића. Чланица је Нишког симфонијског оркестра.


Програм:

Волфганг Амадеус Моцарт (1756 – 1791)
Квинтет за кларинет и гудаче, А-дур K581 (1789)
“Allegro”
“Larghetto”
“Menuetto”
“Allegretto con Variazioni”


#   образовање   Македонија   камерна музика   џез фестивал
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима