Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Документарни филм о цркви Светог Прокопија победник Међународног фестивала у Индији (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Прокупље 10.05.2021. Јужна Србија Инфо

Документарни филм „Покајник у покушају“, прокупачког редитеља Жикице Јовановића, победник је Међународног филмског фестивала „Kolkata Indie Film“.

Документарни филм о цркви Светог Прокопија победник Међународног фестивала у Индији (ВИДЕО)

Ово до сада широм света вишеструко награђивано филмско остварење са религијском тематиком и званично је најбоље документарно остварење тог фестивала.

Ово је други пут да прокупачки филм о цркви Свети Прокопије бива награђиван на неком од филмских фестивала у Индији, а укупно пето високо филмско признање са учешћа на 20 међународних филмских смотри.

Црква Светог Прокопија, која датира са краја 9. века, једна је од најстаријих православних цркава на Балкану и у Србији, заслужује сва ова признања, јер прича о њој је одушевила гледаоце широм света, рекао је аутор филма Жикица Јовановић.

Црква Свети Прокопије је јединствена по томе што су у њој сахрањене мошти свеца по коме носи име и град Прокупље. Такође је интересантно да се у прокупачкој цркви чувају и делови моштију Светог Ђорђа у чију част се у Прокупљу гради још једно црквено здање.

Овај јако запажен филм који је дао на значају и самом граду Прокупљу јер говори о богатој историји и култури нашег места, снимљен је уз благослов архиепископа Нишког Арсенија.

У реализацији филма поред Јовановића учествовали су још и директор фотографије Војкан Аранђеловић, композитор Ивица Траиловић, дрон оператер Саша Миљковић, секретар режије Бранислав Росић и наратор Предраг Славковић.

ВИДЕО; Film Club Prokuplje

 


#   Прокупље   фестивал   филм   Свети Прокопије   фотографије   Саша Миљковић   Жикица Јовановић   Индија   Црква Светог Прокопија   документарни филм
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима