Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dokumentarni film o crkvi Svetog Prokopija pobednik Međunarodnog festivala u Indiji (VIDEO)

rssBookmark and Share

Prokuplje 10.05.2021. Južna Srbija Info

Dokumentarni film „Pokajnik u pokušaju“, prokupačkog reditelja Žikice Jovanovića, pobednik je Međunarodnog filmskog festivala „Kolkata Indie Film“.

Dokumentarni film o crkvi Svetog Prokopija pobednik Međunarodnog festivala u Indiji (VIDEO)

Ovo do sada širom sveta višestruko nagrađivano filmsko ostvarenje sa religijskom tematikom i zvanično je najbolje dokumentarno ostvarenje tog festivala.

Ovo je drugi put da prokupački film o crkvi Sveti Prokopije biva nagrađivan na nekom od filmskih festivala u Indiji, a ukupno peto visoko filmsko priznanje sa učešća na 20 međunarodnih filmskih smotri.

Crkva Svetog Prokopija, koja datira sa kraja 9. veka, jedna je od najstarijih pravoslavnih crkava na Balkanu i u Srbiji, zaslužuje sva ova priznanja, jer priča o njoj je oduševila gledaoce širom sveta, rekao je autor filma Žikica Jovanović.

Crkva Sveti Prokopije je jedinstvena po tome što su u njoj sahranjene mošti sveca po kome nosi ime i grad Prokuplje. Takođe je interesantno da se u prokupačkoj crkvi čuvaju i delovi moštiju Svetog Đorđa u čiju čast se u Prokuplju gradi još jedno crkveno zdanje.

Ovaj jako zapažen film koji je dao na značaju i samom gradu Prokuplju jer govori o bogatoj istoriji i kulturi našeg mesta, snimljen je uz blagoslov arhiepiskopa Niškog Arsenija.

U realizaciji filma pored Jovanovića učestvovali su još i direktor fotografije Vojkan Aranđelović, kompozitor Ivica Trailović, dron operater Saša Miljković, sekretar režije Branislav Rosić i narator Predrag Slavković.

VIDEO; Film Club Prokuplje

 


#   Prokuplje   festival   film   Sveti Prokopije   fotografije   Saša Miljković   Žikica Jovanović   Indija   Crkva Svetog Prokopija   dokumentarni film
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima