Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изложба слика Александре Павловић под називом "ДУАЛИЗАМ"

rssBookmark and Share

Ниш 20.05.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

НКЦ позива на отварање изложбе слика Александре Павловић под називом "ДУАЛИЗАМ", које ће се одржати у понедељак, 20. маја 2024. године у 18 сати у Галерији Нишког културног центра.

Изложба слика Александре Павловић под називом "ДУАЛИЗАМ"

Александра Павловић рођена је 1987. године у Нишу. Дипломирала је сликарство 2011. године на Факултету уметности у Нишу, у класи професора Зорана Костића. На истом факултету завршила је мастер студије 2015. године. Од 2016.године. члан је Удружења ликовних уметника Алкесинца (УЛУА). Живи и ствара у селу Доњи Љубеш, недалико од Алексинца. Њене слике налазе се у приватним колекцијама у Шведској, Аустрији, Немачкој, Швајцарској, Црној Гори и Србији.
О сликарству Александре Павловић професор Факултета уметности из Ниша и магистар сликарства Катарина Ђорђевић написала је следеће:
„Павловић Александра организацију слике заснива на одређеним, геометријским, чисто подељеним површинама. Синтетизованост насталих облика, минимализам и рационалност у тражењу односа који би били избалансирани у односу на задату композицију, динамизовани су контрастима топлих и хладних боја и сензибилношћу неговања сликарске материје."
Ово запажање назначава тежишта сликарског израза уметнице. На њеним сликама доминирају архитектонски чврсти облици, превасходно геометријске фигуре правоугаоника и квадрата, који наговештавају потребу за ослонцем, уточиштем и сигурношћу. Овако уоквирене површине су живе, динамичне, оне теже томе да се преплићу и реконструишу, а њихова разноврсност и слојевитост упућују на богатство унутрашњег живота и психо-емотивних превирања. Том утиску доприноси и богатство колорита, нијансирање у интензитету и чистоћи боја, које открива широк распон доживљаја, анализа и духовних преокупација ове уметнице.
Нит која увезује све разнолике елементе у јединствену целину, али их и надилази јер симболише вечни континуитет живота који опстаје упркос свим превирањима, назначена је мотивом линија које се пружају дуж приказане предметности. 
Период и околности у којима Александра Павловић ствара пружају јој могућност за употребу техника и материјала који су сликарима раније били недоступни, а које уметница иновативно користи у свом изражавању, често комбинујући акрилно и уљано сликарство, чиме, поред свега претходно наведеног, потврђује своју припадност савременим сликарским токовима.

 


#   Ниш   изложба   Нишки културни центар   Доњи Љубеш   Галерија НКЦ
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима