Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кинески џез први пут у Србији: Golden Buddha и Li Gao Yang Group на Нишвилу

rssBookmark and Share

20.02.2016.

Нишвиле џез фестивал представиће на овогодишњем издању, први пут у Србији и два џез састава из Кине. Реч је о групама Golden Buddha Jazz Group и Li Gao Yang Group.

Кинески џез први пут у Србији: Golden Buddha и Li Gao Yang Group на Нишвилу

Гостовање кинеских џезера први је конкретан резулатат посете директора Нишвила Ивана Благојевића Кини прошле јесени, а на позив Министарства културе и Кинеске џез асоцијације.Том приликом директор најпосећенијег џез фестивала у овом региону имао је прилику и да се у Пекингу, Шангају и Гуанџоу лично провери не само велике џез потенцијале Кине, већ и да се увери да следећа велика ствар, када је реч о џезу - вероватно долази из најмногољудније земље на планети.

Иако је кинеска култура и до сада доста пута била представљана у Србији, ово је први пут да у овом делу Европе гостују и кинески џез музичари, а о томе колико се пажње овој врсти музике посвећује пажња говоре и подаци да у Кини постоји неколико веома респектабилних фестивала на којима осим домаћих музичара наступају и највећа имена светског џеза, као и да је чувена Berklee jazz академија отворила своју филијалу у Гуанџоу.

Састав Golden Buddha Jazz Band, на крајње оригиналан и упечатљив начин комбинује елементе традиционалне кинеске музике (уз микс “класичних западњачких” и традиционалних кинеских инструмената) са западним формама (jazz, new age, експериментална музика...). Овај састав чине неки од најпознатијих кинеских џез музичара, а предводи их клавириста и композитор Kong Hong Wei по чијем надимку (The Golden Buddha) бенд и носи име. У групи су још и Adam Huang (који је иначе и потпредседник Кинеске џез асоцијације) – електрични бас, Li Gao Yang – саксофон, Shao Ha Ha – бубњеви, Martin Feng – електрични кинески руан, Ding Xiao Kui – кинеска флаута и Chang Jing – кинески цимбел (zheng).

Други кинески састав који ће се представити публици Нишвила је Li Gao Yang Group - по стилској оријентацији ближи савременим “традиционалним” џез кретањима, а који предводи Li Gao Yang, иначе, први кинески џез уметник са којим је интервју објавио познати сајт “All About Jazz” и први добитник признања за изузетног инструменталисту на додели “Кинеских музичких награда”. Ли је почео да учи музику са четири године, а већ са осам се посветио саксофону. Имао је прилику да учи код многих познатих саксофониста, међу којима су и Jerry Bergonzi и George Garzone, са којима је током протеклих пар година у Данској снимио заједничке албуме објављене на етикети Bailey Records: “East Meets West” (Jerry Bergonzi) и “Boss Tenors” (Jerry Bergonzi, George Garzone). Чланови његовог састава су и Chen Hong Wei – гитара, Hu Hao – бас и Shao Ha Ha - бубњеви.


#   Нишвил   Академија   џез   Кина   Golden Buddha Jazz Group     џез фестивал   електрични
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима