Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министар рекао да ће се залагати, али није обећао да ће се концертна дворана и изградити у Нишу?!

rssBookmark and Share

Ниш 19.09.2017. Јужна Србија Инфо

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић истакао је у понедељек у Нишу на јавној расправи о предлогу “Стратегије развоја културе Републике Србије од 2017. до 2027” да је најважније да се из буџета повећа издвајање за културу. Вукосављевић је нагласио да је Нишу потребна концертна дворана.

Министар рекао да ће се залагати, али није обећао да ће се концертна дворана и изградити у Нишу?!

Подсетио је да Србија никада није имала такву стратегију и оценио да је тај документ веома важан.

“Крајње је време да Србија добије консолидовану стратегију даљег развоја културе. Документ сам по себи неће помоћи, али ствара предуслове, трасира путеве и правце, а Србија се налази међу земљама које мало издвајају за културу”, приметио је министар Вукосављевић.

Прецизирао је да се годишње за културу издваја 0,68 посто државног буџета, “тако да смо на зачељу, али тражићемо да буду већа издвајања - најмање  0,7 или 0,8 посто од националног буџета”.

Јавну расправу у Нишу обележили су предлози да се у стратегију допише и изградња концертне дворане, отварања музеја књижевности, џеза, да се међу значајна налазишта уврсте и нова у околини тог града.

Министар је поручио да је Ниш регионални културни центар и да ће Србија наставити да улаже у археолошко налазиште Медијана, као и да ће се залагати да се ускоро, у нердних 4 до 5 године изгради музичка дворана, не прцизирајући ништа око тога?!

Према речима Вукосављевића до краја године биће израдјена и нова Медијска стратегија пошто је старој стратегији истекла важност.

"Нова стратегија понудиће нова решења како би се ситуација у области медија и информисања стабилизовала", рекао је он.

Вукосављевић је најавио да ће Министарство препоручити локалним самоуправама да издвајају барем један посто својих буџетских средстава за информисање грађана.

"Не могу се све медијске куће финансирати преко Министарства културе и информисања, локалне самоуправе морају да се укључе и да издвајају више него што то сада чине", рекао је Вукосављевић.

Након што се јавна расправа заврши 28. септембра у Београду предлог ће се наћи пред скупштинским Одбором за културу, па пред посланицима.


#   Ниш   финансирање   култура   Скупштина града Ниша   јавна расправа   Министарство културе и информисања   археолошко налазиште   стратегија развоја   Јелена Митровски   Владан Вукосављевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима