Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Млади из "Ниш арт фондације" осликали бајковити мурал

rssBookmark and Share

24.10.2015. В. Торовић, Блиц

Тим младих уметника "Ниш арт фондације" (НАФ), у оквиру пројекта „Млади 2015”, осликао је мурал на унутрашњем зиду ограде вртића “ Палчић” у Нишу.

Фото: В. Торовић
Фото: В. Торовић

За лепши и пријатнији боравак малишана у овом вртићу побринули су се уметници Невена Стефановић, Ненад Стаменковић, Милан Вукашиновић, Дуња Ћирић, Александар Милановић, Иван Митић и Милан Дејановић.

- Вртић “Палчић” постоји већ 66 година, али годинама уназад не постоје средства за уређење фасаде зграде и унутрашњег дела дворишта обданишта. Наш пројекат ће допринети лепшем изгледу. Мурал има и едукативан карактер, јер га красе илустрације бајки и басни за децу: Палчић, Три прасета, Пинокио, Црвенкапа, Цврчак и мрав, Лисица и рода и Ружно паче. Намера нам је била да кроз један весели колорит деца од најранијег узраста развијају позитиван став према уметности и култури - каже пројект менаџерка НАФ-а Душица Спасић.


Бајковит мурал величине око 200 квадратних метара покрива комплетан зид унутрашње ограде вртића “Палчић”.

- Радови на осликавању мурала трајали су петнаестак дана. Пре почетка самог рада обезбедили смо све потребне дозволе за коришћење јавне површине, као и додатне сагласности разних институција. Једини проблем је тај што се одлука о заузећу јавне површине мора обнављати на сваких шест месеци, јер у супротном се зид мора вратити у првобитно стање. Овим апелујемо да град донесе неку одлуку, да овакви пројекти остану трајно власништво институцијама којима је намењено, без додатног обнављања дозволи - напомиње Душица Спасић.


#   Ненад Стаменковић   Милан Вукашиновић   Ниш арт Фондација   вртићи   осликавање   мурал     јавне површине   Ружно паче
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима