Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Осликавање мурала у центру града поводом 850. годишњице изградње првих Немањиних задужбина у Куршумлији

rssBookmark and Share

Куршумлија 20.11.2017. Јужна Србија Инфо

Народна библиотека Куршумлије и општина Куршумлија ће велики Јубилеј 850 година од подизања првих Немањиних задужбина, између осталог, обележити и осликавањем два монументална мурала на зидовима стамбених зграда у центру града.

Осликавање мурала у центру града поводом 850. годишњице изградње првих Немањиних задужбина у Куршумлији

На овим сликама ће бити приказане две ктиторске фигуре Стефана Немање, где би на једној слици у руци држао цркву в. Николе, у на другој слици би у руци држао цркву Пресвете Богородице. Циљ је да овим начином историјском идентитету Куршумлије што упечатљивије и очигледније придружи Немањино наслеђе и слава, и да Немањино име буде једна од првих асоцијација када се помене Куршумлија.

Мурали би као сасвим оригиналан уметнички и комуникацијски израз били јединствени и непоновљиви, јер на ширем подручју Балкана нема ничег сличног. Сваки посетилац и сваки становник Куршумлије ће у крупном плану и на доминирајућим позицијама имати пред очима слике које речито приповедају причу о славној прошлости нашег града, јер слике говоре више од хиљада речи. Поред тога што ће оплеменити и значењски обогатити центар града, ове слике представљаће неодољив мамац за посетиоце, медије, видео и фото сниматеље.

Пројекат ће се реализовати у две фазе:

I Национални наградни конкурс за израду ликовног идејног решења Немањиних ктиторских фигура,
II Практична уметничко – занатска израда мурала на зидовима зграда,

Пројекат се реализује тесној сарадњи са стручњацима са Академије за уметности и консервацију СПЦ из Београда и уз благослов Преосвећеног Владике нишког г. Арсенија. Председник општине Куршумлија Радољуб Видић именовао је петочлани стручни жири који ће оцењивати конкурсне радове, у саставу:

1. Његово Преосвештенство Владика нишки г. Арсеније ,
2. Радољуб Видић- председник општине Куршумлија,
3. Др Дејан Милосављевић, професор Академије СПЦ уметности и консервацију
4. Милош Јанковић, историчар уметности – помоћник Министра културе РС,
5. Небојша Гашић – в.д. директора Народне библиотеке Куршумлије,

Конкурс је отворен до 10. децембра 2017. Године, а комплетна конкурсна документација се може видети преузети у прилозим а на овој њеб презентацији.

Коментара: 0


#   Куршумлија   Радољуб Видић   председник општине   конкурс   Нишка епархија   локална самоуправа   осликавање   мурал   Немањићи
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима