Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пророчанство Немањине жене – Света Анастасија

rssBookmark and Share

Куршумлија 25.04.2017. Јужна Србија Инфо

У препуној скупштинској сали Куршумлија одржано је мултимедијално представљање најновијег романа „Пророчанство Немањине жене – Света Анастасија“, писца Драгана Дамјановића.

Пророчанство Немањине жене – Света Анастасија

Роман за пет месеци изласка из штампе ускоро доживљава седмо издање, са допуном како је ова Света жена излечила једног владику – игумана и неколико људи, и неколико других људи, који су јавили писцу одмах након изласка књиге.

Свечаној академији присуствовале су бројне званице: Његово преосвештенство епископ рашко – призренски и косовско – метохијски и администратор Нишке епархије господин Теодосије, часни оци, челници Српске Краљевске Академије научника и уметника, академици: професор др Мирко Керкез, професор др Срето Ного, припадници Војске Србије, председник општине Куршумлија Радољуб Видић, представници медија, награђени представници колектива и појединци, аутор романа Драган Дамјановић и многи други гости.

У Куршумлији је сазидан први храм Немањића. У њему је последње године свог живота провела као монахиња и у њему се упокијила Света Анастасија, жена Великог жупана Немање, оснивача прве српске државе. Храм је подигнут 1160. године, као свадбени дар византијског цара, оца Анастасијиног, који је зету Немањи дао на управљање пределе Дубочице и Реке, данашње области Лесковца и Врања. Царева жеља била је да зет Немања сазида храм Богомајки, за његову кћер, а и Немања је желео да, добивши за жену лепу принцезу Ану, њој посвети своју прву задужбину.

Овај храм старији је од свих других – од манастира Светог Николе, од Студенице, Хиландара…

Када је Велики жупан, творац прве српске државе, која је на овом простору зачета и озваничена у Расу, напустио престо 1199. године, не желећи да ником буде господар, већ слуга Божији и власт предао сину Стефану, кога ће Свети Сава, најмлађи од тројице Немањиних синова касније крунисати у Првог српског краља, Немања је отишао у своју задужбину – Студеницу, а Ана – Анастасија, са својом дворкињом Ангелином, монахињом, након вишедневног мукотрпног пешачења Копаоником, дошла је овде, у цркву Пресвете Богородице.

Како је то изгледало показале су маестралним извођењем наше познате глумице – Ана Сакић и Катарина Стојановић.

Својим певачким умећем и специфичним гласовним могућностима присутне је задивила и наша позната уметница Марија Маја Николић.

Свечаност је организована у вери и због вере, због подизања храма Пресвете Богородице, због мајке Светог Саве, Првог српског краља – Стефана, Вукана – владара Зете и Далмације, жене Великог жупана Немање – Светог Симеона, због наше духовне и моралне обнове. Да помогнемо да се не заборави и почнемо са подизањем Божијег дома великој српској светици – Светој Анастасији.

Аутор првог романа о светој Анастасији, Драган Дамјановић, члан је Српске Краљевске Академије, која је прихватила његову иницијативу о потреби обнове храма.

На академији су додељене награде, које ће остати као драге успомене и уверење, које ће јачати ову идеју, да смо покренули нешто велико, нашу историју од пре осам векова и помогли да се корени гранају, а стабла наше историје цветају, као подстрек свима који ће најмањи део себе, својом помоћи, уградити у нашу прву светињу.

Професор др Мирко Керкез, председник Научног савета академије, уручио је признања, која су освештана у Саборном храму Свете Тројице у Куршумлији.

У знак сећања на ову духовно важну и уметнички вредну манифестацију додељен је орден Његовом преосвештенству епископу рашко – призренском и косовско – метохијском господину Теодосију. Признања су добили и колективи: „Adrio Medio Group“, чији је тиражни лист „Курир“, од изласка из штампе романа „Сведочанство Немањине жене – Света Анастасија“, дао медијску подршку (и књизи и најави обнове храма), компанији „Мој киоск“, која је на најпрометнијим локацијама (у 137 општина Србије), са близу 400 хиљада купаца и девет милиона издатих рачуна годишње, промоцији романа о Светој Анастасији дала посебан публицитет, Јутарњем програму ТВ Пинк „Срђан и Јована“, који су у неколико наврата најављивали и роман и ову акцију, овдашњем Саборном храму Свете Тројице, чији је свештеник, отац Слободан, био у сталном контакту са иницијаторима ове веома важне манифестације, у знак подршке и подстицаја РТВ „Куршумлија“ за свој допринос од појаве прве књиге аутора Дамјановића, као и свих даљих извештавања о овој важној акцији, породици академика Драга Мирковића из Бијељине, која је учествовала у финансирању дела књиге, рубрици „Полемике и писма“ Вечерњих новости, Мајклу Мићи Раденковићу из Лас Вегаса и тамошњем храму Светог Симеона Мироточивог, угледно – заслужним појединцима, професионалцима у свом послу и добротворима у овој светој акцији: нашој познатој уметници Марији Маји Николић, нашим познатим глумицама – Ани Сакић и Катарини Стојановић, човеку од сталне помоћи у оваквим акцијама – Владимиру Филодору, Радоју Стојановићу, који је писцу романа био на услузи приликом истраживања овог простора, за свесрдну помоћ писцу романа на откривању материјалних доказа на Копаонику, о проласку Свете Анастасије, признање је додељено и господину Шуловићу из Брзећа.

На крају је председник Српске Краљевске Академије научника и уметника, професор др Срето Ного, у име породице Мирковић и аутора романа, господина Дамјановића, уручио комплете књига овдашњим школама: ОШ „Дринка Павловић“, ОШ „Милоје Закић“, Гимназији Куршумлија, Економској школи Куршумлија, Техничкој школи „Ђуро Ђаковић“ из Подујева, са седиштем у Куршумлији, Гимназији из Подујева, са седиштем у Куршумлији и Саборном храму Свете Тројице.

Ова несвакидашња манифестација реализована је уз благослов владике Теодосија, на чему сви учесници захваљују.


#   Куршумлија   књига   Радољуб Видић   Свети Сава   Маја Николић   председник општине   Војска Србије   Епископ Тедосије   Мирко Керкез   Драган Дамајановић   Немањићи
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима