Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Oslikavanje murala u centru grada povodom 850. godišnjice izgradnje prvih Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji

rssBookmark and Share

Kuršumlija 20.11.2017. Južna Srbija Info

Narodna biblioteka Kuršumlije i opština Kuršumlija će veliki Jubilej 850 godina od podizanja prvih Nemanjinih zadužbina, između ostalog, obeležiti i oslikavanjem dva monumentalna murala na zidovima stambenih zgrada u centru grada.

Oslikavanje murala u centru grada povodom 850. godišnjice izgradnje prvih Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji

Na ovim slikama će biti prikazane dve ktitorske figure Stefana Nemanje, gde bi na jednoj slici u ruci držao crkvu v. Nikole, u na drugoj slici bi u ruci držao crkvu Presvete Bogorodice. Cilj je da ovim načinom istorijskom identitetu Kuršumlije što upečatljivije i očiglednije pridruži Nemanjino nasleđe i slava, i da Nemanjino ime bude jedna od prvih asocijacija kada se pomene Kuršumlija.

Murali bi kao sasvim originalan umetnički i komunikacijski izraz bili jedinstveni i neponovljivi, jer na širem području Balkana nema ničeg sličnog. Svaki posetilac i svaki stanovnik Kuršumlije će u krupnom planu i na dominirajućim pozicijama imati pred očima slike koje rečito pripovedaju priču o slavnoj prošlosti našeg grada, jer slike govore više od hiljada reči. Pored toga što će oplemeniti i značenjski obogatiti centar grada, ove slike predstavljaće neodoljiv mamac za posetioce, medije, video i foto snimatelje.

Projekat će se realizovati u dve faze:

I Nacionalni nagradni konkurs za izradu likovnog idejnog rešenja Nemanjinih ktitorskih figura,
II Praktična umetničko – zanatska izrada murala na zidovima zgrada,

Projekat se realizuje tesnoj saradnji sa stručnjacima sa Akademije za umetnosti i konservaciju SPC iz Beograda i uz blagoslov Preosvećenog Vladike niškog g. Arsenija. Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić imenovao je petočlani stručni žiri koji će ocenjivati konkursne radove, u sastavu:

1. Njegovo Preosveštenstvo Vladika niški g. Arsenije ,
2. Radoljub Vidić- predsednik opštine Kuršumlija,
3. Dr Dejan Milosavljević, profesor Akademije SPC umetnosti i konservaciju
4. Miloš Janković, istoričar umetnosti – pomoćnik Ministra kulture RS,
5. Nebojša Gašić – v.d. direktora Narodne biblioteke Kuršumlije,

Konkurs je otvoren do 10. decembra 2017. Godine, a kompletna konkursna dokumentacija se može videti preuzeti u prilozim a na ovoj njeb prezentaciji.

Komentara: 0


#   Kuršumlija   Radoljub Vidić   predsednik opštine   konkurs   Niška eparhija   lokalna samouprava   oslikavanje   mural   Nemanjići
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima