Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Mузички сусрети у Лесковцу

rssBookmark and Share

Лесковац 04.12.2013. Autor: Rts

Светски признати пијаниста Владимир Милошевић отворио је Музичке сусрете у Лесковцу.

Mузички сусрети у Лесковцу

"Освојила сам прво место на републичком такмичењу, прво место на Међународном у Охриду и друго на такмичењу у Италији", каже Катарина Миљковић, флаута.

А то је тек део награда ове године најуспешнијег ученика лесковачке музичке школе. Када овако свира у трећем разреду, кажу, од ње се много очекује до краја школовања у родном граду. Већ сада је сигурно животни пут Катарине Миљковић зацртан баш као и Богданов, који је завршна година средње музичке школе.

"Музичка академија и виолончело то је мој избор, то је оно сшо ја заиста волим и у чему уживам", каже Богдан Јовановић, виолончело.

Што више наступа са врхунским музичарима за све њих су важни, баш као и узори.

"Немамо много прилике за наступе пред пуно публике, па нам овакви наступи значе, а када још можемо да чујемо и некога попут Владимира Милошевића који је наша водиља на путу који смо одабрали онда је задовољство неописиво", каже Јована Кразић, ученица 4. разреда средње Музичке школе "Станислав Бинички".

И ево поново могу да га чују. Овога пута у свој град стигао је са признањем најбољи светски уметник у успону за 2013. годину. Питање термина не поставља посебно када је реч о подршци младима и учешћу на сусретима који носе име жене на коју је увек могао да се ослони.

"Ово је сјајна идеја јер концертни наступи не носе ту врсту притиска коју имају такмичења, а доносе искуство, ово је пројекат који ће значити најталентованијим и добро је да имају подршку баш као што сам је и ја имао од људи попут докторке Мире од самих мојих почетака у свету музике", каже пијаниста Владимир Милошевић.

Лео Борисављевић је његов студент, али музички сусрети др Мира Ивановић позорница су и за младе уметнике из региона.

"Изузетна ми је част. Тако сам и срећна и испуњена што сам део овог пројекта. Овде су врхунски музичари и заиста је огромно искуство сарађивати са њима", каже Рената Багарић, диригент из Сарајева.

Била је врсни гинеколог-акушер, истовремено чинила је све за афирмацију најталентованијих. Захваљујући њој Лесковац је добио концертни клавир, али и камерни оркестар "Аморосо".

"Била је један од оснивача камерног оркестра, а онда је непрестано радила на промоцији и афирмацији Амороза. Докторка Мира Ивановић учинила је много за нашу култури, онолико колико то могу људи који нису везани за уметност, а воле је и подржавају", каже Маја Цакић, шеф Камерног оркестра "Аморосо" у Лескоацу.

Влада, Аморосо, Звездице - Лесковац је постао прави музички центар што потврђује и публика која је у сваком простору, још увек неадекватном, прекобројна.


#   Лесковац   концерт   Владимир Милошевић   музика   Мира Ивановић   Станислав Бинички   прво место   виолончело
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима