Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Награда „Бранко Миљковић", Ненаду Милошевићу за књигу песама „Песме из лимба“

rssBookmark and Share

Ниш 29.06.2020. Јужна Србија Инфо

Жири за доделу награде „Бранко Миљковић“ у саставу Горан Максимовић, председник и Драган Бошковић и Војислав Карановић, чланови, једногласно је донео одлуку да се Ненаду Милошевићу додели награда „Бранко Миљковић“ з у издању Културног центра Новог Сада.

Награда „Бранко Миљковић", Ненаду Милошевићу за књигу песама „Песме из лимба“

"Жири је имао сложен задатак да се определи за најбољу књигу песничке продукције претходне године (на конкурс је пристигло око 120 песничких књига а жири је имао и увид у целокупну продукцију у 2019. години) и после исцрпне дискусије је једногласно донео одлуку да награда „Бранко Миљковић“ за 2019. годину буде додељена Ненаду Милошевићу за збирку песама „Песме из лимба“, у издању Културног центра Новог Сада.

Ненад Милошевић је написао убедљиву песничку књигу. Доста дуго је, на Карверовом трагу, тежио детаљном опису појединих сегмената стварности. Сада је своју поезију деликатно уклопио у шире наративне структуре којима се евоцира лично и колективно сећање на прошле догађаје, и поставља питање о природи везе језика и стварности. Суптилна иронија, испитивање граница (ауто)биографије и поезије, дискурзивна песничка самосвест, чини књигу „Песме из лимба“ достојном певања Бранка Миљковића. У најужем избор жири је, поред ове књиге, издвојио и „Топло биље“ Бојана Васића и „Повремена попут викенд-насеља“ Маше Сеничић, за које такође сматра да су посебно обележиле песничку продукцију 2019. године", пише у образложењу.

Награду додељује Град Ниш, финансијски је подржава Министарство културе Републике Србије, а организатор доделе је Нишки културни центар. 

Награда се састоји од повеље, статуете и новчаног износа. Награда ће свечано бити уручена током лета 2020. године у оквиру манифестације „Дани Бранка Миљковића“ у Нишу.


#   Ниш   Горан Максимовић   Нишки културни центар   награда Бранко Миљковић   Бранко Миљковић   Ненад Милошевић   Песме из Лимба књига
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима