Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada „Branko Miljković", Nenadu Miloševiću za knjigu pesama „Pesme iz limba“

rssBookmark and Share

Niš 29.06.2020. Južna Srbija Info

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu Goran Maksimović, predsednik i Dragan Bošković i Vojislav Karanović, članovi, jednoglasno je doneo odluku da se Nenadu Miloševiću dodeli nagrada „Branko Miljković“ z u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Nagrada „Branko Miljković", Nenadu Miloševiću za knjigu pesama „Pesme iz limba“

"Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo oko 120 pesničkih knjiga a žiri je imao i uvid u celokupnu produkciju u 2019. godini) i posle iscrpne diskusije je jednoglasno doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2019. godinu bude dodeljena Nenadu Miloševiću za zbirku pesama „Pesme iz limba“, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Nenad Milošević je napisao ubedljivu pesničku knjigu. Dosta dugo je, na Karverovom tragu, težio detaljnom opisu pojedinih segmenata stvarnosti. Sada je svoju poeziju delikatno uklopio u šire narativne strukture kojima se evocira lično i kolektivno sećanje na prošle događaje, i postavlja pitanje o prirodi veze jezika i stvarnosti. Suptilna ironija, ispitivanje granica (auto)biografije i poezije, diskurzivna pesnička samosvest, čini knjigu „Pesme iz limba“ dostojnom pevanja Branka Miljkovića. U najužem izbor žiri je, pored ove knjige, izdvojio i „Toplo bilje“ Bojana Vasića i „Povremena poput vikend-naselja“ Maše Seničić, za koje takođe smatra da su posebno obeležile pesničku produkciju 2019. godine", piše u obrazloženju.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar. 

Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom leta 2020. godine u okviru manifestacije „Dani Branka Miljkovića“ u Nišu.


#   Niš   Goran Maksimović   Niški kulturni centar   nagrada Branko Miljković   Branko Miljković   Nenad Milošević   Pesme iz Limba knjiga
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima