Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Награда „Бранко Миљковић“ уручена Ђорђу Деспићу

rssBookmark and Share

Ниш 15.07.2022. Јужна Србија Инфо

Награда „Бранко Миљковић“ уручена је данас у Градској кући Ђорђу Деспићу за књигу песама „Аутохипноза“ у издању Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Награду лауреату за најбољу збирку поезије објављену у 2021. години, која се састоји од повеље, статуете и новчаног износа, уручила је заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић. 

Жири за доделу награде „Бранко Миљковић“ у саставу др Јелена Младеновић, председница, Петар Матовић и Миодраг Раичевић, чланови, на завршној седници одржаној 19.марта 2022. године донео је одлуку једногласно. 

Честитајући Деспићу на награди, Душица Давидовић је рекла да је Бранко био и довољно храбар, али и довољно другачији да својим бритким мислима промени правац српске поезије, а нас учини поноснима што је рођен управо у Нишу. 

Мотивисана терапеутским поступком лечења себе као другог, управљања свесним менталним процесима како би се дошло до оних подсвесних и унутар мреже сећања дубоко скривених детаља, збирка „Аутохипноза“ Ђорђа Деспића обликована је као кохерентна целина у којој се открива аутор зреле песничке имагинације и поетичке интенције, наводи се у образложењу.  

Ђорђе Деспић (1968, Ужице), докторирао је на Одсеку за српску књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду где ради као ванредни професор. Пише студије, есеје, критике и поезију. 

Говорећи о делу Бранка Миљковића, Деспић је рекао да је схвата као сажети спој уметничке луцидности и филозофског понирања које је способно да често укаже на несвесну потребу песника да доживљај света и себе прикаже и развија у духу од сећања до заборава. 

Објавио је песничке збирке Песме и други ожиљци (2018) за коју је награђен Наградом ,,Милош Црњански” и Аутохипноза (2021). 

Награду „Бранко Миљковић“ додељује Град Ниш, финансијски је подржава Министарство културе Републике Србије, а организатор доделе је Нишки културни центар. 

 
 
 


#   Ниш   Нишки културни центар   Душица Давидовић   награда Бранко Миљковић   Бранко Миљковић   Ђорђе Деспић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима