Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada „Branko Miljković“ uručena Đorđu Despiću

rssBookmark and Share

Niš 15.07.2022. Južna Srbija Info

Nagrada „Branko Miljković“ uručena je danas u Gradskoj kući Đorđu Despiću za knjigu pesama „Autohipnoza“ u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Nagradu laureatu za najbolju zbirku poezije objavljenu u 2021. godini, koja se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa, uručila je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović. 

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu dr Jelena Mladenović, predsednica, Petar Matović i Miodrag Raičević, članovi, na završnoj sednici održanoj 19.marta 2022. godine doneo je odluku jednoglasno. 

Čestitajući Despiću na nagradi, Dušica Davidović je rekla da je Branko bio i dovoljno hrabar, ali i dovoljno drugačiji da svojim britkim mislima promeni pravac srpske poezije, a nas učini ponosnima što je rođen upravo u Nišu. 

Motivisana terapeutskim postupkom lečenja sebe kao drugog, upravljanja svesnim mentalnim procesima kako bi se došlo do onih podsvesnih i unutar mreže sećanja duboko skrivenih detalja, zbirka „Autohipnoza“ Đorđa Despića oblikovana je kao koherentna celina u kojoj se otkriva autor zrele pesničke imaginacije i poetičke intencije, navodi se u obrazloženju.  

Đorđe Despić (1968, Užice), doktorirao je na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gde radi kao vanredni profesor. Piše studije, eseje, kritike i poeziju. 

Govoreći o delu Branka Miljkovića, Despić je rekao da je shvata kao sažeti spoj umetničke lucidnosti i filozofskog poniranja koje je sposobno da često ukaže na nesvesnu potrebu pesnika da doživljaj sveta i sebe prikaže i razvija u duhu od sećanja do zaborava. 

Objavio je pesničke zbirke Pesme i drugi ožiljci (2018) za koju je nagrađen Nagradom ,,Miloš Crnjanski” i Autohipnoza (2021). 

Nagradu „Branko Miljković“ dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar. 

 
 
 


#   Niš   Niški kulturni centar   Dušica Davidović   nagrada Branko Miljković   Branko Miljković   Đorđe Despić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima