Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе

rssBookmark and Share

Ниш 25.03.2019. Јужна Србија Инфо

Заокружујући књижевне награде које Ниш додељује, ове године ће бити додељена по трећи пут Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе, за најбољу књигу прозе или поезије за децу, објављену на српском језику у 2018. години.

Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе

Награду је установио и додељује је Град Ниш, а организатор је Нишки културни центар. Награда која се додељује аутору књиге састоји се од повеље и новчаног износа. Име добитника награде ће бити саопштено 2. априла, на Међународни дан књиге за децу, датум рођења Ханса Кристијана Андерсена, а свечана додела ће бити организована током маја 2019. године.

Жири ради у саставу: песник Пеђа Трајковић (председник), библиотекар Драгана Пешић Главашевић и проф. др Валентина Хамовић.

Основни мотив за покретање овакве награде је недвосмислена потреба да се најмлађим генерацијама приближи књига, читање и писање. Суочени смо са опадањем опште писмености, улоге књиге и читања у животу појединаца и нације. Да би утицао колико год може на тај процес, Град Ниш је одлучио да афирмацију књиге и читања међу генерацијама које управо стасавају помогне управо преко ове награде.

Циљ ове награде није само награђивање аутора најбоље књиге за децу, већ и свеукупна комуникација са нишким основним и средњим школама, помагања оснивања и рада књижевних и читалачких секција, клубова и друштава у школама, афирмација првих искустава младих, будућих писаца и уопште – свеобухватна промоција књиге међу децом и младима.

У ужи избор Награде града Ниша за књижевност за децу и младе,.за најбољу књигу прозе или поезије за децу у 2018. години ушле су следеће књиге (по азбучном реду):

  • „Бандоглавић Страхиња“ Синише Соћанина (Лагуна, Београд)
  • „Ја сам Акико“ Стефана Тићмија (Лагуна, Београд)
  • „О љубави и другим моронима“ Данијеле Костић (Лагуна, Београд)
  • „Пета девојчица, Марја“ Градимира Стојковића (Лагуна, Београд)
  • „Поезија која се гледа“ Душана Поп Ђурђева (Media Art Content, Нови Сад)
  • „Сазвежђе виолина“ Весне Алексић (Креативни центар, Београд)
  • „Сара и јануар за две девојчице“ Зорана Пеневског (Лагуна, Београд)
  • „Увод у њиву“ Радета Танасијевића (Библиотека „Влада Аксентијевић“, Обреновац)


#   Ниш   Нови Сад   књижевност   Нишки културни центар   Пеђа Трајковић   Креативни центар   Најбоља књига за децу и младе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима