Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки хор "Бранко" гостовао у Мексику

rssBookmark and Share

Ниш 07.09.2018. Јужна Србија Инфо

Нишка црквена певачка дружина "Бранко" гостовала је од 24. августа до 2. септембра 2018. године у Мексику. Хор је учествовао на 19. Светском хорском фестивалу у граду Пуебла ("XIX Festival Мundial de Coros Puebla"), као једини представник Европе.

Нишки хор "Бранко" гостовао у Мексику

Ово гостовање и представљање пред публиком другога континента било је од великог изазова и значаја на само за хор "Бранко" већ и за све певаче за које ће ово учешће на "Фестивалу хорске музике" у Пуеблу бити незаборавно и инспиративно. 

Хор "Бранко" је присуствовао на организованој миси у катедрали у Пуеблу, да би након тога делегација хора присуствовала пријему код градоначелника Пуебле Луиса Сератора, заједно са делегацијама осталих хорова учесника фестивала. Хор и диригент госпођа Сара Цинцаревић добили су захвалнице за учешће на хорском фестивалу. У оквиру официјелног програма Фестивала, организовано је аудио снимање композиција свих хорова учесника, којих је било око 300 из 7 земаља (САД, Костарика, Аргентина, Уругвај, Мексико, Колумбија и Србија). 

У току свог боравка у Мексику, нишки певачи су приредили више целовечерњих концерата у оближњим местима: у катедрали Емануела Христа у месту Теака, 
у дворани универзитета у Тласкали, где је присуствовало преко 800 студената Универзитета.

У сећању ће остати посебно топао пријем на концерту у месту Акајете, где су деца, обучена у индијанске ношње из племена Маја, махала српским заставицама приликом извођења хорских композицијама.

30. августа. Хор "Бранко" је учествовао у главном делу програма фестивала, заједно са хором "Man in Blaque" (САД). 

Концерт је одржан у Народном позоришту у Пуебли.

Импресивно је било заједничко извођење композиције ''Тамо далеко'' које је изазвало велики аплауз мексичке публике. 

Последње и завршно вече фестивала обележио је гала концерт свих учесника фестивала. Преко 300 извођача, у сали Универзитетског културног комплекса у Пуебли, извели су заједнички програм, сачињен од композиција из земаља учесника фестивала. Здружени хор учесника извео је српску композицију "Тамо далеко" у аранжману Андреја Цинцаревића. 

За време свог боравка у Мексику, хор "Бранко" имао је прилику да обиђе пирамиде Теотиуакану и Чолули, као и знаменитости Мексико Ситија и Пуебле.

Последњег дана боравнка у Мексику, хор је својим појањем узео учешће на литургији у православном манастиру Свете Тројице у Мексико Ситију. На овом сабрању били су присутни амбасадори Србије, Грчке и Кипра у Мексико Ситију. 


#   Ниш   турнеја   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Сара Цинцаревић   Хор Бранко
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима