Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одлука жирија IV Фестивала првоизведених представа 2015

rssBookmark and Share

Алексинац 21.11.2015. Алексиначке вести

Стручни жири Фестивала првоизведених представа 2015. у Алексинцу донео је одлуке о наградама

Одлука жирија IV Фестивала првоизведених представа 2015

Додела награда ће бити обављена у недељу, 22.11.2015, од 20 сати, у алексиначком Дому културе.

Сви добитници награда су потврдили присуство на дедели.

Након доделе биће изведена представа "Бетон махала" у режији Банета Трифуновића, у част награђених.

ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛ ПРВОИЗВЕДЕНИХ ПРЕДСТАВА
у част Душана Дуке Јовановића

Стручни жири Четвртог Фестивала провизведених представа у Алексинцу  који се ове године одржавао у част Душана Дуке Јовановића, а који су чинили Зоран Шакотић, преводилац (члан), Бранко Поповић, редитељ (члан) и Миливоје Млађеновић, театролог (председник), након  пет одгледаних представа у такмичарском програму,  уочио је да овогодишња фестивалска понуда у избору који је, начинио велики позоришни верник,  Душан Дука Јовановић, иако  осенчена тугом због његовог неумитног одласка са животне позорнице, ипак била велика радост за алексиначку позоришну публику која је из вечери у вече дупке пунила дворану Центра за културу у Алексинцу.

Жири је такође закључио да су представе у званичном програму Фестивала, у доброј мери показале пресек позоришне стварности у Србији, с посебним аспектом на заступљеност првоизведених како домаћих, тако  и страних драмских дела, што је, уз наглашену жељу за афирмацију  домаћег драмског писца и најважнији циљ Фестивала.

На основу свега  запаженог, Стручни жири је  донео ЈЕДНОГЛАСНО следеће ОДЛУКЕ

1. да се новоустановљена награда за младог глумца „Душан Дука Јовановић“, додели АЊИ АЛАЧ, за неизмерно  шармантно изграђен лик распричане тинејџерке Саре у представи „МОЈ СИН САМО МАЛО СПОРИЈЕ ХОДА“ Ивора Мартинића у режији Предрага Стојменовића и извођењу БЕОГРАДСКОГ ДРАМСКОГ ПОЗОРИШТА.

Ања Алач

2. да се награда за најбољу глумицу Фестивала додели ВЕСНИ ЧИПЧИЋ за ефектно благохуморно  изграђен лик до апсурда троме и сенилне  Ане у представи „МОЈ СИН САМО МАЛО СПОРИЈЕ ХОДА“ Ивора Мартинића у режији Предрага Стојменовића и извођењу БЕОГРАДСКОГ ДРАМСКОГ ПОЗОРИШТА.

3. да се награда најбољег глумца Фестивала додели САШИ ТОРЛАКОВИЋУ, за снажан и експресиван глумачки приступ  улози великог манипулатора нашег доба ЖИВОТЕ ЦВИЈОВИЋА у представи ДОКТОР НУШИЋ Бранислава Нушића,  у адаптацији и режији КОКАНА МЛАДЕНОВИЋА и извођењу НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ИЗ СОМБОРА И КРУШЕВАЧКОГ ПОЗОРИШТА.

Сцена из представе Доктор Нушић

4. да се награда за најбољу режију додели КОКАНУ МЛАДЕНОВИЋУ за редитељски супериорно протумачену Нушићеву дијагнозу оболелог друштва и модеран терапеутски приступ који подразумева оштар сатирични скалпел примењен у представи  ДОКТОР НУШИЋ БРАНИСЛАВА НУШИЋА и извођењу НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ИЗ СОМБОРА И КРУШЕВАЧКОГ ПОЗОРИШТА.

5. да се награда за најбољу представу у целини додели НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ СОМБОР И КРУШЕВАЧКОМ ПОЗОРИШТУ ЗА модеран, мудро смишљен терапеутски приступ  стварности који подразумева оштар сатирични скалпел примењен у представи ДОКТОР НУШИЋ Бранислава Нушића,  у адаптацији и режији КОКАНА МЛАДЕНОВИЋА.

6. да се награда за најбољи драмски текст додели ИВОРУ МАРТИНИЋУ за аутентичан  уметнички прилаз савременим породичним односима, које одликује чеховљевска атмосфера, емотивно снажна драмска снага и црни хумор показана у приказу Другог и другачијег у драми „МОЈ СИН САМО МАЛО СПОРИЈЕ ХОДА“ Ивора Мартинића у режији Предрага Стојменовића и извођењу БЕОГРАДСКОГ ДРАМСКОГ ПОЗОРИШТА.

Стручни жири:
Зоран Шакотић, преводилац (члан)
Бранко Поповић, редитељ (члан)
Миливоје Млађеновић, театролог (председник)

У Алексинцу, 20. новембра 2015.


#   Алексинац   позориште   Фестивал првоизведених представа   Душан Дука Јовановић   Весна Чипчић     Кокан Младеновић   Саша Торлаковић   Ивор Мартиновић   Зоран Шакотић   Бранко Поповић   Миливоје Млађеновић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима