Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свих 1.700 година: „Историја Православне Епархије нишке“

rssBookmark and Share

Ниш 23.12.2019. Јужна Србија Инфо

Синоћ је у Светосавском дому у Нишу одржана промоција монографије „Историја Православне Епархије нишке“, аутора ђакона Далибора Мидића. Монографија је подржана од стране Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства Правде Републике Србије.

Свих 1.700 година: „Историја Православне Епархије нишке“

Стручњаци су сагласни да ово капитално дело не само духовно, већ историски важно, још више добија на значају, јер излази у години обележавања 800 година атокефалности СПЦ.

Аутор монографије, ђакон Мидић, ово вредно дело је приредио са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија,

О  вредности овог дела говорио је др теологије Ивица Живковић, који подсећа да о научном квалитету овог дела сведочи у својој рецензији, један од највећих стручњака из области историје наше цркве, проф. др Владислав Пузовић, са Богословског факултета у Београду.

Монографија говори о историји Епархије нишке још од вермена када је била у саставу Охридске Архиепископије која је у том периоду била под утицајем Западне цркве, пролазећи кроз разне, често бурне ратне периоде, све до данас. 

Владика нишки Арсеније, поред речи хвале аутору, подсетио је присутне, да је Епархија нишка као једна од најстаријих, након 1.700 година добила једно овакво обједињено дело, које на најбољи начин потврђује њено постојање.

Монографија „Историја Православне Епархије нишке“ први пут је представљена на 64. Међународном сајаму књига у Београду,

Након Ниша, промоција монографије биће приређена и у Прокупљу у понедељак 23. децембра 2019.

 


#   Ниш   Нишка епархија   монографија   историја   Владика Арсеније   Историја Епархије нишке   Далибор Мидић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима