Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Онлајн концерт награђених на Интернационалном такмичењу "Константин Велики"

rssBookmark and Share

Ниш 04.06.2020. Јужна Србија Инфо

Студенти, ученици и уметници из целог света учествовали су на првом Међународном интернет такмичењу "Константин Велики".

Онлајн концерт награђених на Интернационалном такмичењу "Константин Велики"

Поред такмичара из Србије, учешће су узели такмичари из целог света - Русија, Италија, Немачка, Уједињени Арапски Емирати, Грчка, Шведска, Словенија, Северна Македонија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Пољска, Летонија, Албанија, Украјина, Бугарска...

Као завршетак годишњег циклуса Такмичења планиран је Гала концерт лауреата и награђених учесника Такмичења у оквиру прославе славе Града Ниша - Свети цар Константин и царица Јелена. Међутим, због околности у вези са вирусом ЦОВИД-19 ове године Лауреати и награђени уметници представиће се видео снимцима на официјелном YouTube каналуТакмичења.

https://www.youtube.com/channel/UCKq74RXkUKOReVNjZduBn5A?view_as=subscriber

Међународно такмичење "Константин Велики" покренуто је септембра 2019. године, организује се преко интернета који данас повезује милијарде људи широм света. У оквиру такмичења постоји 18 дисциплина из области уметности, музичке и примењене уметности. Овако јединствено конципирано такмичење, омогућава присутност такмичара, без великог финансијског улагања, уклања географске баријере и отвара могућност учешћа ученицима, студентима и уметницима из свих земаља света. Жири такмичења Константин Велики чине еминентни уметници из целог света. Такмичење се одржава у циклусима од по годину дана у циљу развоја, афирмације младих уметника и јачања међународних културних односа.

Организатори Међународног такмичења "Константин Велики" су Факултет уметности у Нишу, Универзитет у Нишу и Град Ниш уз подршку Студентског културног центра, Галерије савремене ликовне уметности и Удружења музичких теоретичара Србије. Факултет уметности Универзитета у Нишу поред образовне има и веома значајну уметничку делатност у областима музичке, ликовне и примењене уметности. За афирмацију високих уметничких вредности Факултет уметности добио је Награду 11. јануар, највише признање града Ниша. Ангажовање истакнутих уметника и педагога из света, уз перманентно одржавање мајсторских курсева и радионица, доприноси значајном подизању угледа Факултета, Универзитета и Града Ниша у широј академској и друштвеној заједници. Факултет је издавач великог броја научних публикација, часописа и аудио издања.

Константин Велики, како историчари наводе, рођен је 273. или 274. године у Нишу. Реформисао је Римско царство и хришћанима отворио духовни пут. Оно што је Константин Велики оставио будућим генерацијама је Милански едикт који је општељудска и општецивилизацијска тековина увек актуелна. Едикт има снагу да превазиђе просторне разлике, отвори пут науци, култури и уметности. Његову цивилизацијску тековину, засновану на толеранцији, морамо неговати, јер је то једини пут очувања достојанства.

 


#   Ниш   Факултет уметности   Македонија   Универзитет у Нишу   Цар Константин и Царица Јелена   класична музика   Константин Велики музичко такмичење
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима