Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворене спомен собе посвећене Стевану Сремцу и Бранку Миљковићу

rssBookmark and Share

Ниш 13.04.2018. Јужна Србија Инфо

Књижевно – меморијална поставка Стеван Сремац-Бранко Миљковић, свечано је отворена у Нишу. Реч је о објекту у улици Александра Ненадовића број 2, у непосредној близини изложбене сале у улици Николе Пашића 59. Спомен собу отворили су министар културе Владан Вукосављевић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Фото: М.М., Јужна Србија
Фото: М.М., Јужна Србија

Град Ниш отварањем ове поставке од националног значаја одаје дужно поштовање великанима писане речи Стевану Сремцу и Бранку Миљковићу, чије је дело културна баштина града Ниша и Србије. Заоставштина два нишка писца 2014. проглашене су за културно добро од великог значаја.

Овај пројекат је посвећен великанима писане речи који су на различите начине везани за наш град и својим књижевним делом су Ниш увели у књижевну историју. У поставци је изложено око 200 оригиналних експоната, а многи се по први пут ексклузивно представљају јавности.

Књижевно меморијална поставка се састоји из две собе и предњег дела, који ће бити амфитеатарског типа. Према речима директора Народног музеја Ненада Спасића велики је значај ових спомен соба, јер ће оне сигурно обогатити туристичку понуду Ниша.

Спомен соба Стевана Сремца ће имати и етно карактер, у којој ће се наћи предмети из тог периода, штап и бисаге, радни сто, комода.

Аутор сталне поставке је Јован Младеновић каже да ће ове спомен собе значити свим генерацијама, али и оним које тек долаза јер ће захваљујући поставкама схватити шта значе ова два великана за српску књижевност.


#   Ниш   Стеван Сремац   Дарко Булатовић   Народни музеј Ниш   Бранко Миљковић   Владан Вукосављевић   Спомен соба
@DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима