Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Предајом кључева Града", почели 54. Филмски сусрети у Нишу (ФОТО)

rssBookmark and Share

Ниш 25.08.2019. Јужна Србија Инфо

Синоћ на Летњој позорници у нишкој Тврђави, симболичном предајом кључева града Ниша, председници стручног жирија 54. Фестивала глумачких остварења глумици Нели Михаиловић и уручењем награде Павле Вујисић глумици Горици Поповић, су почели Филмски сусрети, јединствена манифестација филма, посвећена глумцима.

Фото: Њ.П. Јужна Србија
Фото: Њ.П. Јужна Србија

Кључеве града Ниша, глумици и председници жирија, предао је градоначелник Дарко Булатовић.

Прилико предаје кључева Булатовић је рекао " да постоји једна изрека која каже “Сваког госта три дана доста“, али када су у питању српски глумци и нишки фестивал онда је мало и седам дана, мало је и 54 године колико до сада траје и колико још ће трајати овај фестивал".

Примајући кључеве града Нела Михаиловић, је рекла да јој је велика част што држи кључ Града у својим рукама.

"У протеклих 20 година неколико пута сам била на овој Тврђави. Увек сам била јако срећна и узбуђена. Тако је и вечерас! Али,  вечерас осећам и једну посебну врсту одговорности, пре свега према вама, дивној нишкој публици. Ви сте прави чувари овог јединственог глумачког фестивала у нашох земљи. Надам се да вас Горан, Тамара и ја нећемо изневерити”, рекла је Нела Михаиловић а потом чувеном реченицом „Колеге глумци – тврђава је наша!“, отворила 54 Фестивал филмских сусрета.

Потом је уследио богат ватромет који је обасјао Тврђаву и цео Ниш, што је традиција отварања Филмског фестивала.

Сви присутни глумци су изашли на сцену да поздраве публику, предвођени Тихомиром Тиком Станићем и глумачком екипом филма Делиријум тременс, првим филмом који је представљен публиц Фестивала.

Публици су се поклонили Милица Зарић, Беред Решид, Срђан Тимаров, Маш Дакић, Филип Чоловић и остали глумци, гости Фестивала.

Председник Удружења глумаца Србије Владан Живковић уручио је глумици Горици Поповић повељу Павле Вујисић за изузетан допринос уметности глуме у домећем филму. Након неколико секвенци из фулмова у којима је ова прослављена глумица играла, а који су представљени на досадашњим Филмским сусретима Горицу Поповић је публика  поздравила овацијама. .

„Много пута сам  излазила са радошћу, на ову позорницу, почев од мог првог филма „Мирис пољског цвећа“. Нећу вам рећи које године. Знам да сам желела да постанем макар делићовог јединственог, великог, филмског, глумачког празника. Увек сам долазила са радошћу, сретала се са вама, и док сам се окренула прођоше године,и овакве и онакве, и родне и сушне, и суморне и блиставе, прођоше. И ово је заиста круна, драгуљ каријере. ( не волим ту реч, каријера). То је круна мог опуса, мојих глумачких радова. Бескрајно се радујем овој награди, поготово што је додељују колеге и што се додељује у Нишу, пред вама”, рекла је Горица Поповћ.

"Хвала на верности, хвала вам на љубави и поштовању, које ми указујете сваке године.”

У више него емотивном обраћању нишкој публици Горица Поповић је рекла, “Не стављам тачку, стављам зарез,идемо даље. Хвала вам “.

Након повлачења глумаца и гостију са сцене емитована су два филма. Филмске сусрете отворили су филмови „Делиријум тременс“ и „Режи“.

До 30. августа биће приказано 12 филмова у такмичарском програму. На крају Филмских сусрета биће приказана  пилот епизода друге сезоне серије „Сенке над Балканом“ и документарни филмови „Куде је тај Ниш“ и „Последњи Ју филмски романтик“ који нису у конкуренцији за награде Фестивала.

Коментара: 0


#   Ниш   филм   Дарко Булатовић   Филмски сусрети   Нишка тврђава   Горица Поповић   Филмски сусрети 2019
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима