Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Predajom ključeva Grada", počeli 54. Filmski susreti u Nišu (FOTO)

rssBookmark and Share

Niš 25.08.2019. Južna Srbija Info

Sinoć na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, simboličnom predajom ključeva grada Niša, predsednici stručnog žirija 54. Festivala glumačkih ostvarenja glumici Neli Mihailović i uručenjem nagrade Pavle Vujisić glumici Gorici Popović, su počeli Filmski susreti, jedinstvena manifestacija filma, posvećena glumcima.

Foto: Nj.P. Južna Srbija
Foto: Nj.P. Južna Srbija

Ključeve grada Niša, glumici i predsednici žirija, predao je gradonačelnik Darko Bulatović.

Priliko predaje ključeva Bulatović je rekao " da postoji jedna izreka koja kaže “Svakog gosta tri dana dosta“, ali kada su u pitanju srpski glumci i niški festival onda je malo i sedam dana, malo je i 54 godine koliko do sada traje i koliko još će trajati ovaj festival".

Primajući ključeve grada Nela Mihailović, je rekla da joj je velika čast što drži ključ Grada u svojim rukama.

"U proteklih 20 godina nekoliko puta sam bila na ovoj Tvrđavi. Uvek sam bila jako srećna i uzbuđena. Tako je i večeras! Ali,  večeras osećam i jednu posebnu vrstu odgovornosti, pre svega prema vama, divnoj niškoj publici. Vi ste pravi čuvari ovog jedinstvenog glumačkog festivala u našoh zemlji. Nadam se da vas Goran, Tamara i ja nećemo izneveriti”, rekla je Nela Mihailović a potom čuvenom rečenicom „Kolege glumci – tvrđava je naša!“, otvorila 54 Festival filmskih susreta.

Potom je usledio bogat vatromet koji je obasjao Tvrđavu i ceo Niš, što je tradicija otvaranja Filmskog festivala.

Svi prisutni glumci su izašli na scenu da pozdrave publiku, predvođeni Tihomirom Tikom Stanićem i glumačkom ekipom filma Delirijum tremens, prvim filmom koji je predstavljen public Festivala.

Publici su se poklonili Milica Zarić, Bered Rešid, Srđan Timarov, Maš Dakić, Filip Čolović i ostali glumci, gosti Festivala.

Predsednik Udruženja glumaca Srbije Vladan Živković uručio je glumici Gorici Popović povelju Pavle Vujisić za izuzetan doprinos umetnosti glume u domećem filmu. Nakon nekoliko sekvenci iz fulmova u kojima je ova proslavljena glumica igrala, a koji su predstavljeni na dosadašnjim Filmskim susretima Goricu Popović je publika  pozdravila ovacijama. .

„Mnogo puta sam  izlazila sa radošću, na ovu pozornicu, počev od mog prvog filma „Miris poljskog cveća“. Neću vam reći koje godine. Znam da sam želela da postanem makar delićovog jedinstvenog, velikog, filmskog, glumačkog praznika. Uvek sam dolazila sa radošću, sretala se sa vama, i dok sam se okrenula prođoše godine,i ovakve i onakve, i rodne i sušne, i sumorne i blistave, prođoše. I ovo je zaista kruna, dragulj karijere. ( ne volim tu reč, karijera). To je kruna mog opusa, mojih glumačkih radova. Beskrajno se radujem ovoj nagradi, pogotovo što je dodeljuju kolege i što se dodeljuje u Nišu, pred vama”, rekla je Gorica Popovć.

"Hvala na vernosti, hvala vam na ljubavi i poštovanju, koje mi ukazujete svake godine.”

U više nego emotivnom obraćanju niškoj publici Gorica Popović je rekla, “Ne stavljam tačku, stavljam zarez,idemo dalje. Hvala vam “.

Nakon povlačenja glumaca i gostiju sa scene emitovana su dva filma. Filmske susrete otvorili su filmovi „Delirijum tremens“ i „Reži“.

Do 30. avgusta biće prikazano 12 filmova u takmičarskom programu. Na kraju Filmskih susreta biće prikazana  pilot epizoda druge sezone serije „Senke nad Balkanom“ i dokumentarni filmovi „Kude je taj Niš“ i „Poslednji Ju filmski romantik“ koji nisu u konkurenciji za nagrade Festivala.

Komentara: 0


#   Niš   film   Darko Bulatović   Filmski susreti   Niška tvrđava   Gorica Popović   Filmski susreti 2019
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima