Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Промоција романа о 63. падобранској, врелој крви и легенди која не умире

rssBookmark and Share

21.02.2014. Прес

Роман о 63. падобранској бригади "63. Тренутак вечности" аутора Момчила Минића, биће представљен у суботу, 22. фебрауара у 15.00 часова у Нишу, граду где је и седиште те војне јединице. Промоција ће се одржати у кафеу "Палермо", који се налази управо на броју 63 Душанове улице, а што појачава симболику читавог догађаја.

Промоција романа о 63. падобранској, врелој крви и легенди која не умире

Књига "63. Тренутак вечности" приказује само део неиспричане приче о борбама храбрих падобранаца на просторима Косова и Метохије.

"Јуничким планинама у подручју Кошара. Јуначко срце, врела крв падобранаца и неизмерна љубав према отаџбини их је одвела у неравноправну борбу из које се нажалост нису сви вратили. Мајке су два пута плакале, кад су одлазили и кад су у сандуцима и на носилима враћани", наводи аутор у свом позиву на промоцију књиге.

"Ти храбри и надасве одважни људи не заслужују да крваво слово на папиру остану. Не дозволимо да њихове жртве у заборав падну, да их време које неумитно иде даље прекрије велом нових времена.

Легенде које умрети никада неће.

Падобранци 63. падобранске бригаде", поручује аутор романа.

Момчило Минић рођен је 1959. године у Нишу. Од 1977. године члан је Аероклуба „Мија Станимировић“ у Нишу где је направио и прве падобранске скокове. 1979. године одлази на служење војног рока у 63. падобранску бригаду.

Пун адреналина и прилично несташан, у војсци доживљава разноразне ствари. Уосталом, падобранци су и важили за несташне али врло поуздане и храбре војнике. Немиле догађаје на просторима бивше Југославије и сам рат дочекује као нишки таксиста. Јавља се у своју јединицу, 63. падобранску бригаду, и ставља се на располагање војсци.

Убрзо са јединицом одлази на борбене задатке. Један део његовог живота из 1991. и 1992. године описан је у његовој првој књизи „Небеска ружа“ изашлој из штампе октобра месеца 2013. године. 1999. године поново са својом јединицом одлази на борбени задатак на Косово у рејон Кошара. Те године одлази са првом борбеном групом, а напушта Косово тек после потписивања Кумановског споразума са групом падобранаца који последњи излазе са територије Косова.

Међутим, ратна дејства и борба за своју отаџбину се за њега не завршава ту, те нешто касније опет бива ангажован са падобранцима приликом уласка војске у Копнену зону безбедности (КЗБ) у подручју Прешева. 2004. године одлази из Србије и настањује се у Аустрији, у Бечу, са својом породицом, где је и дан данас.


#   књига   Момчило Манић   промоција
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима