Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918" у Галерији РТС-а

rssBookmark and Share

Лесковац 06.09.2018. Јужна Србија Инфо

Изложба Народног музеја Лесковац "Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918", аутора Мире Ниношевић и Верољуба Трајковића, данас је свечано отворена у препуној Галерији РТС-а у Београду.

"Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918" у Галерији РТС-а

Изложби је присуствовао и амбасадор Француске, Фредерико Мондолини.

“Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918“ је изложба посвећена стогодишњици Великог рата, нашим прецима, ратницима са територије југоисточне Србије, победницима у борби за слободу. О Моравској дивизији знамо мало, српска историографија није много писала о њој, што је ауторима ове изложбе дало подстрека да баш они, 100 година после завршетка Првог светског рата, истраже и музеолошким средствима прикажу њен ратни пут.

"Живот и боравак војника Моравске дивизије на Солунском фронту предстaвљен је оригиналним фотографијама, документима, дописним картама, разгледницама, ратним дневницима, белешкама и мемоарима", рекао је на отварању Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

Мондолини се захвалио на позиву за присуство изложби и истакао да је изузетно срећан што има прилику да присуствује обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата.

Изложба “Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918“ приређена је у оквиру државног програма Републике Србије, а поводом обележавања стогодишњице од краја Великог рата и уз подршку Министарства културе и информисања..

Изложба ће у галерији РТС-а бити отворена од данас 5. до 30. септембра.

Коментара: 0


#   Лесковац   Горан Цветановић   РТС   први светски рат   Народни музеј Лесковац   Моравска дивизија
@CvetanovicG @rts_vesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима