Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ристовски: Успели смо да донесемо искрену емоцију пред публику

rssBookmark and Share

Лесковац 20.09.2019. Јужна Србија Инфо

Друго вече 12. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ у четвртак, 19. септембра, обележили су филмови „Последњи Србин у Хрватској“ Предрага Личине, „Глумим, јесам“ Мирослава Мандића који је имао премијеру у оквиру фестивала, „Сам Самцат“ Бобе Јелчића, као и филм „Краљ Петар Први“ Петра Ристовског.

Ристовски: Успели смо да донесемо искрену емоцију пред публику

У оквиру пратећег програма представљена је монографија нашег прослављеног глумца Небојше Глоговца ауторке Татјане Њежић, док је изложбени програм обележила поставка изложбе „Небојша Глоговац“ коју је приредила Маја Медић. 

Говорећи о свом дебитанском филму, српском кандидату за Оскара, који је приказан синоћ у оквиру фестивалског програма, редитељ Петар Ристовски рекао је да је и лесковачка публика реаговала емотивно: 

„Мислим да је публику у Лесковцу ова прича дотакла. Публика је препознала ту деконструкцију митских личности за коју смо се ми као аутори одлучили. Сматрали смо да је набољи начин да велике јунаке наше историје приближимо публици тако што ћемо их приказати као људе од крви и меса са својим унутрашњим превирањима и проблемима које су имали током великог историјског догађаја. Мислим да смо на тај начин успели да донесемо ту искрену емоцију пред публику што је, поред свих елемената филмског спектакла које ово остварење има, додатна вредност која публику није оставила равнодушним.“

Лазар Ристовски, протагониста филма „Краљ Петар И“ осврнуо се на изазове са којима се сусретао приликом тумачења лика краља Петра: 

„Кад се игра тако значајна историјска личност, посебно тако важна каква је фигура краља Петра И за Србију, неопходно је да се најпре задовољи та визуелна сличност, јер публика тако много више верује у целу причу. На то све долази један процес који ја називам хемијским, а то је вера у све то што се игра. То је мој лични глумачки механизам на којем ја годинама радим. Он је више интуитиван, али ми помаже да додам тај алхемијски материјал да сличност између мене и улоге буде велика.“ Петар Ристовски је додао: “Играти историјске личности је тешко јер оне подсећају на споменике који су мртви и не умеју да говоре. Зато смо се Петар и ја трудили да продремо у неке најинтимније тренутке који ће ту личност на неки начин оживети како би је публика што боље разумела.“ 

Током конференција представљена је и серија „Група“ у режији Уроша Томића у чијем ауторском и глумачком тиму такође учествују Лазар и Петар Ристовски.
Публика ће вечерас, у петак 20. септембра, у Такмичарском програму моћи да погледа филмове „Господ постоји, њено име је Петрунија“ (Биоскоп ЛКЦ, 19:30), „Ајвар“ (Народно позориште,19), „Пијавице“ (Биоскоп ЛКЦ, 21:30) и „Осми повјереник“ (Народно позориште, 21). Пилот епизода серије „Група“ биће на програму у Народном позоришту од 17, док ће у Биоскопу ЛКЦ од 23 бити приказани студентски филмови из Црне Горе и Хрватске.

У пратећем програму у Лесковачком културном центру, биће одржана промоција књиге „Сјај црног“ Вељка Радосављевића, као и отварање изложбе „Живојин Жика Павловић“, др. Зоје Бојић. У Биоскопу ЛКЦ ће се, у оквиру програма “У крупном плану“, публици обратити легендарни српски глумац Богдан Диклић.

 

Коментара: 0


#   Лесковац   Народно позориште   ЛИФФЕ фестивал   Лазар Ристовски   Краљ Петар први филм   Петар Ристовски
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима