Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Oтворен 13. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ

rssBookmark and Share

Лесковац 26.09.2020. Јужна Србија Инфо

Свечаном церемонијом у Народном позоришту Лесковац, у петак 25. Септембра у 19 сати, отворен је 13. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ, који ће трајати до 29. септембра на неколико локација у Лесковцу и онлајн.

Oтворен 13. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ

Том приликом, присутнима су се обратили директорка Лесковачког културног центра Сања Цонић, продуцент Мирослав Могоровић, директор Филмског центра Србије Гордан Матић и уметнички директор фестивала, наш прослављени режисер Дарко Бајић. Публици се обратио и градоначелник Лесковца Горан Цветановић, а глумац, редитељ и продуцент Лазар Ристовски отворио је фестивал.

 „Срећни смо што смо довели публику у биоскоп јер нема ништа без емоције, енергије и без међусобне комуникације. То даје драж животу и фестивалу. ЛИФФЕ ће по први пут пробити границе и то је добра страна онлине платформе јер ће нас видети у целом региону. Добро је да се чује за фестивал и да он крупним корацима сваке године граби да постане догађај за који се тражи карта више“, изјавила је директорка Лесковачког културног центера Сања Цонић поводом свечаног отварања.

Продуцент Мирослав Могоровић говорио је о новом филму „Било једном у Србији“ који се тренутно снима у Лесковцу и околини.

Гордан Матић, директор Филмског центра Србије, о значају ЛИФФЕ-а је рекао: „За овај део Балкана је битно да фестивал постоји. Мислим да расте из године у годину и добија све већи значај. Могу да честитам људима из Лесковца, што су успели да организују фестивал у овим условима не прекидају традицију. Да ипак скупе храбрости, паметно руководе фестивалом и да га одрже ове године. Надамо се да ће следеће године бити свима лакше“.

Уметнички директор Дарко Бајић поводом отварања овогодишњег фестивалског издања је рекао: „Ове године ће бити јако лепо јер ћемо уживати у доброј атмосфери. Уживаћемо и у онлине платформи са којом смо направили много већи и бољи фестивал. Кад погледате осамдесетак врхунских редитеља из целог региона, који су годинама долазили овде, схватићете да Лесковац није само Лесковац, него озбиљан филмски град“ истакао је Бајић и додао: „Мислим да су за све оно што се дешава и у Лесковцу и на фестивалу, у ствари заслужни људи који воле филм и тиме подстичу оно што је јако важно – нове филмове и вечери у којима ћете уживати и због којих ћете бити богатији у животу. Волео бих да овај фестивал остане младима Лесковца, да га чувају и пазе, и да увек имамо тај културни простор за сучељавања и дијалог.“

Горан Цветановић, градоначелник Лесковца, поводом отварања ЛИФФЕ-а је истакао способност фестивала да одговори на изазов пандемије: „Успех се огледа у томе на који начин отклањате баријере. Мислим да је овог пута 13. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије показао да можемо да их отклањамо. Онлајн платформа је нешто ново и пружа могућност да филмове пратимо на неки другачији, технички савременији начин“.

Глумац, редитељ и продуцент Лазар Ристовски, истакао је важност постојања ЛИФФЕ-а: „Овај фестивал је ужасно важан зато што је посвећен редитељу, а редитељ је на самом врху пирамиде филмске индустрије и најодговорнији је за све. Зато је важно да овај фестивал постоји. Ја му желим дуг живот, и овим сматрајте да је 13. ЛИФФЕ отворен.”

Овогодишњи лауреат награде „Живојин Жика Павловић” редитељ Горан Паскаљевић, нажалост није могао да присуствује церемонији отварања.

Након церемоније свечаног отварања, уследила је Специјална пројекција филма редитеља Дарка Бајића „Име народа“ о Светозару Милетићу, угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века. Главну улогу у филму игра Љубомир Бандовић, док су у осталим улогама Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Ана Франић, Андрија Кузмановић, Милутин Мима Караџић и многи други. Ван конкуренције на онлајн платформи приказано је и остварење „Упркос магли” Горана Паскаљевића.

Такмичарски програм прве фестивалске вечери чине филмови „Врба” Милча Манчевског (21.00, биоскоп ЛКЦ), и „Полусестра” Дамјана Козоле (Онлајн платформа у 21.00), док ће у оквиру категорије Независног филма у 23.00 бити приказан хрватски филм „Идеш? Идем!” Љубе Здјеларевића.

Другог фестивалског дана, у суботу, 26. септембра, публика ће у Такмичарском програму моћи да погледа филмове „Отац” Срдана Голубовића (Народно позориште, 19.00); „Груди” у режији Марије Перовић (Биоскоп ЛКЦ, 21.00) и „Која је ово држава” Винка Брешана (Онлајн платформа, 21.00). На платформи ће бити приказани и филмови из селекција Победници („Година мајмуна” Владимира Блажевског у 17.00 и „Тилва Рош” Николе Лежаића у 19.00), и Независни филм („Орослан” Матјажа Иванишина у 23.00). У програму Студентски филм од 19 сати у Биоскопу ЛКЦ биће приказани студентски филмови из БиХ и Црне Горе, док ће се у оквиру трибинског програма „У крупном плану” у Биоскопу ЛКЦ од 17 сати представити глумица Милена Павловић.

ЛИФФЕ се одржава у организацији Лесковачког културног центра, а уз подршку Града Лесковца, Министарства културе и информисања Републике Србије, Филмског центра Србије и спонзора. Фестивал ће бити одржан у складу са мерама Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести Цовид-19. 


#   Лесковац   филм   Милена Павловић   Народно позориште   ЛИФФЕ фестивал   Дарко Бајић   Сања Цонић   Жарко Лаушевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима