Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кустурица отворио 10. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије (ЛИФФЕ)

rssBookmark and Share

Лесковац 20.09.2017. Јужна Србија Инфо

Прослављени редитељ Емир Кустурица синоћ је отворио јубиларни 10. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије.

Кустурица отворио 10. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије (ЛИФФЕ)

 „Ја сам као дечак хтео да одрастем, али остао сам дечак. У време када сам почео да правим филмове, Жика Павловић је за мене био недостижан редитељ, тада и сада. Захвалан сам граду, Културном центру, свакоме ко је учино да се сваке године сећамо Жике Павловића јер његово име представља врх у филмској индиустрији света – рекао је Кустурица.

Њему је, овом приликом, градоначелник Лесковца Горан Цветановић уручио награду за афирмацију филмске уметности у свету „Живојин Жика Павловић“.

„И ове године успели смо да поново избришемо границе између држава некадашње Југославије, али и да се кроз доделу награде  „Живојин Жика Павловић“, присетимо овог изузетног ствараоца.  Живојин Жика Павловић је учинио велики помак у нашој кинематографији и показао да филм може да буде уметност за себе – казао је градоначелник Цветановић.

Око огромне бине на Широкој чаршији, испред ЛКЦ-а, постављен је први пут црвени тепих, којим су продефиловали глумци, редитељи из Србије и осталих земаља бивше Југославије.  Међу њима су били Емир Кустурица са Слободом Мићаловић, једном од главних глумица филма „На млечном путу“, који је нешто раније приказан у лесковачком Народном позоришту, затим, Мира Бањац, Милена Павловић, Зоран Цвијановић, Бранислав Лечић, легендарни словеначки редитељ Карпо Година и други.

Са бине су се обратили и Мира Бањац, Зоран Цвијановић, Дарко Бајић, уметнички директор фестивала, Сања Цонић, директорка ЛКЦ-а.

Након званичног отварања одржан је концерт  „No smoking orekstra“, коме је ово први наступ у Србији после осам година.


#   Лесковац   Горан Цветановић   филм   Емир Кустурица   Мира Бањац   Милена Павловић   ЛИФФЕ фестивал   Дарко Бајић   Бранислав Лечић   Живојин Жика Павловић   Сања Цонић   На млечном путу
@CvetanovicG @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима