Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kusturica otvorio 10. Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE)

rssBookmark and Share

Leskovac 20.09.2017. Južna Srbija Info

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica sinoć je otvorio jubilarni 10. Leskovački internacionalni festival filmske režije.

Kusturica otvorio 10. Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE)

 „Ja sam kao dečak hteo da odrastem, ali ostao sam dečak. U vreme kada sam počeo da pravim filmove, Žika Pavlović je za mene bio nedostižan reditelj, tada i sada. Zahvalan sam gradu, Kulturnom centru, svakome ko je učino da se svake godine sećamo Žike Pavlovića jer njegovo ime predstavlja vrh u filmskoj indiustriji sveta – rekao je Kusturica.

Njemu je, ovom prilikom, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uručio nagradu za afirmaciju filmske umetnosti u svetu „Živojin Žika Pavlović“.

„I ove godine uspeli smo da ponovo izbrišemo granice između država nekadašnje Jugoslavije, ali i da se kroz dodelu nagrade  „Živojin Žika Pavlović“, prisetimo ovog izuzetnog stvaraoca.  Živojin Žika Pavlović je učinio veliki pomak u našoj kinematografiji i pokazao da film može da bude umetnost za sebe – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Oko ogromne bine na Širokoj čaršiji, ispred LKC-a, postavljen je prvi put crveni tepih, kojim su prodefilovali glumci, reditelji iz Srbije i ostalih zemalja bivše Jugoslavije.  Među njima su bili Emir Kusturica sa Slobodom Mićalović, jednom od glavnih glumica filma „Na mlečnom putu“, koji je nešto ranije prikazan u leskovačkom Narodnom pozorištu, zatim, Mira Banjac, Milena Pavlović, Zoran Cvijanović, Branislav Lečić, legendarni slovenački reditelj Karpo Godina i drugi.

Sa bine su se obratili i Mira Banjac, Zoran Cvijanović, Darko Bajić, umetnički direktor festivala, Sanja Conić, direktorka LKC-a.

Nakon zvaničnog otvaranja održan je koncert  „No smoking orekstra“, kome je ovo prvi nastup u Srbiji posle osam godina.

Komentara: 0


#   Leskovac   Goran Cvetanović   film   Emir Kusturica   Mira Banjac   Milena Pavlović   LIFFE festival   Darko Bajić   Branislav Lečić   Živojin Žika Pavlović   Sanja Conić   Na mlečnom putu
@CvetanovicG @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima