Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sinoć počeo 9. LIFFE u Leskovcu

rssBookmark and Share

Leskovac 14.09.2016.

Dobitnik specijalnog priznanja „Živojin Žika Pavlović“ koje se dodeljuje za doprinos afirmaciji srpskog filma u svetu, na 9. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije je Slavko Štimac.

Sinoć počeo 9. LIFFE u Leskovcu

Ovogodišnji festival  sinoć je, u prepunoj sali Narodnog pozorišta, otvorio Predrag Miki Manojlović.

- Slavko, čestitam ti na ovoj nagradi, i ne samo na njoj, čestitam ti na tom fenomenu koji je za mene oduvek bio neobjašnjiv, zbog toga što je tvoja ljudskost, tvoj sadržaj, koji kamera tako dobro i tako neugodno ume da otkrije u čoveku, u tebi otkriva ono što je najdublje i najlepše od kada si imao 11 godina do danas - kazao je Manojlović u prepunoj sali Narodnog pozorišta.

Govoreći o nagradi koja nosi ime reditelja Živojina Žike Pavlovića, Manojlović je ocenio da je on bio „ i mama i tata“ jugoslovenskog filma. On je ovom prilikom pohvalio izgled Narodnog pozorišta i Leskovačkog kulturnog centra.

Nagradu je Slavku Štimcu uručio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, posle čega je i ovaj glumac govorio o stvaralaštvu Živojina Pavlovića.

- Žika Pavlović je meni posebno drag, ne samo zbog svog velikog doprinosa filmu na ovim prostorima, već i zbog njegove lične hrabrosti i doslednosti koja ga je vodila tokom njegovog bogatog stvaralačkog života - rekao je Štimac, dodajući da nagradu prima na 45-ogodišnjicu od njegovog prvog filma.

Na otvaranju je govorio i umetnički direktor festivala Darko Bajić, koji je ocenio da ovogodišnji festival ima izvanredan program, Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, kao i gradonačelnik Cvetanović.

- Festival svake godine uspeva da pomeri granice među državama nekadašnje Jugoslavije -  kazao je Cvetanović, podsećajući na sve dosadašnje laureate Lajfa i na činjenicu da je on pre 9 godina otvorio i prvi filmski festival u Leskovac.

Na otvaranju je prikazan film „Ime:Dobrica, Prezime:Nepoznato“, Srđe Penezića, u kome glavnu ulogu tumači, upravo, Slavko Štimac. Nakon premijere ovog filma koncert je održao hor Viva Voks.

Kao prateći program prvog festivalskog dana u Leskovačkom kulturnom centru održana je i promocija knjige „A ko si ti“ Mikija Manojlovića. 


#   Leskovac   Goran Cvetanović   film   režija   Narodno pozorište Leskovac   LIFFE festival   Darko Bajić   Sanja Conić   Miki Manojlović   Slavko Štimac
@CvetanovicG @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima