Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светски пантомимичари на улицама Врања

rssBookmark and Share

Врање 09.12.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

На Међународном фестивалу пантомиме P(h)antomfest, који организује Међуопштинска организација глувих и наглувих Врање (МОГН), премијерно је изведена представа „Одлуке”, у режији Трајчета Гјоргиева. На Фестивалу, први пут у Србији, наступа чувени амерички пантомимичар и комичар Роберт Пост.

Светски пантомимичари на улицама Врања

У пратећем програму, у просторијама МОГН-а одржава се „Чајанка код пријатеља” - експериментални програм који је део серијала „Пантомима излази на улицу”.

Седми Међународни фестивал пантомиме - P(h)antomfest свечано je отворeн 7. децембра у сали Дома Војске у Врању заједничким извођењем пантомимичарске тачке (пресецањем замишљене црвене врпце) Снежана Симоновић (секретарка Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање), Небојша Новковић, директор фестивала, и Дејан Тричковић, председник скупштине Града Врања.

Након отварања, премијерно је изведена представа пантомиме Одлуке, у режији Трајчета Гјоргиева, настала у продукцији Фестивала.

У представи су играли чланови Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање: Александра Демировић, Ивица Спасић, Јовица Стаменковић, Јелена Момчиловић, Милица Јањић и Смиља Бојковић.

Фестивал ове године у потпуности остварује свој циљ тако што у представи играју заједно глумци са оштећеним слухом и они који чују: пантомимом се у потпуности брише разлика између њих.

Исте вечери, од 21 час, изведена је представа Круг живота талентованог бугарског пантомимичара Филипа Дончева.

Другог фестивалског дана, први пут у Србији, наступио је чувени амерички пантомимичар и комичар Роберт Пост са представом Постово комично позориште, за коју је Њујорк тајмс написао: „Пост заслужује место на свачијој ол-стар листи блесавих надарених уметника”.

Гостовање Роберта Поста омогућила је Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду.

У оквиру пратећег програма, Роберт Пост одржао је у Америчком кутку при Народној библиотеци у Врању презентацију са елементима дискусије под називом „ПОСТ(ови) са пута”. Осмог децембра, у просторијама Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање (МОГН) одржана је „Чајанка код пријатеља” - експериментални програм који је део серијала „Пантомима излази на улицу”.

Као и претходних година, харизматични македонски пантомимичар Мето Јанакиевски своју вештину показаће ван сцене, овог пута у дружењу са члановима МОГН-а , али и свим другим заинтересованим људима који желе да присуствују атрактивном програму „Чајанка код пријатеља” и том приликом стекну нове пријатеље и упознају своје суграђане са оштећеним слухом.

Коментара: 0


#   Врање   Дејан Тричковић   пантомима   Снежана Симоновић   Ивица Спасић   P(h)antomfest
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима