Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светски виолиниста Стефан Миленковић одржаће концерт на Летњој позорници повод јубилеја Нишког симфонијслог оркестра

rssBookmark and Share

Ниш 19.06.2023. Јужна Србија Инфо

Јубиларни концерт поводом 70 година Нишког симфонијког орекстра одржаће се 23. јун 2023. године, 19 часова, на Летњој позорница у Тврђави. на концерту ће наступити виртпуз на виолини Стефан Миленковић са нишким симфоничарима под диригентском палицом Дејана Савића.

Светски виолиниста Стефан Миленковић одржаће концерт на Летњој позорници повод јубилеја Нишког симфонијслог оркестра

Програм

Диригент: Дејан Савић
Солиста: Стефан Миленковић (виолина)

  • Đ. Verdi : Moć sudbine, uvertira
  • P. de Sarasate : Karmen fantazija za violinu i orkestar
  • J. Brams: Mađarska igra br. 1
  • J. Brams: Mađarska igra br. 5
  • P. de Sarasate : „Ciganske melodije“ (Zigeunerweisen)
  • A. Dvoržak : Slovenska igra br. 8 op.46
  • A. Dvoržak : Slovenska igra br. 2 op.72
  • K. Sen-Sans : Introdukcija i Rondo kapričiozo
  • B. Smetana : Vltava

Карте можете купити у просторијама Нишког симфонијског оркестра, радним данима од 8 до 15 часова
Цена карте је 500 динара.

Стефан Миленковић (виолина)

Српски Уметник Века (2002), Најхуманија особа (2003) и Бренд личност године (2010), виолиниста Стефан Миленковић води успешну дугогодишњу каријеру као један од најтраженијих солиста данашњице.

Најистакнутији виолиниста своје генерације, Стефан Миленковић наступао је у светски познатим салама као што су Карнеги сала (Царнегие Халл, Неw Yорк, УСА), Кенеди центар (УСА), Кадаган сала Лондон, Сунтори сала (Сунторy, Токио, Јапан), Ла Фениче (Ла Фенице , Венеција), Сан Карло (Сан Карло, Напуљ) и Петручели..

Дејан Савић

ДЕЈАН САВИЋ (1957), истакнути југословенски уметник, дипломирао је дириговање на Факултету музичких уметности у Београду, а стекао звање Магистра дириговања на Академији уметности у Новом Саду, као први у историји ове високошколске установе.

Главни је диригент Београдске опере и балета од 1993. а директор Опере и балета од 2001. –2004. године. У исто време је музички руководилац Камерног оркестра PRO CLASSICA, као и реномираног Мешовитог хора Браћа Барух, основаног 1879. године.

Од 1989. до 1992. био је уметнички директор Нишког симфонијског оркестра, а од 1993. до 1995. године уметнички руководилац Камерног ансамбла PRO MUSICA, најстаријег у Југославији. Од 2005.–2007. године, Дејан Савић је, као први и до сада једини музички уметник у 140 година дугој историји ове установе, био Управник Народног позоришта, да би се 2007. године вратио на место директора Опере.

Са својим хором као и другим хоровима којима је дириговао, суделовао је на бројним угледним међународним хорским фестивалима, освајајући многобројне награде и признања (Горица и Пескара, Италија, Кардица, Грчка, ЈХС Ниш, Мокрањчеви дани у Неготину и др.).

Као диригент а такође и са својим ансамблима Д. Савић је гостовао у Грчкој, Израелу, Бугарској, Холандији, Немачкој, Румунији, Ирској, Русији, САД, Италији, Аустрији, Швајцарској и Шпанији, наступајући са многим угледним оркестрима Европе као и са Блумингдејл симфонијским оркестром у Њујорку.

Дириговао је, такође, концерт са Великим симфонијским оркестром Бугарског националног радија у оквиру серије Атина-Београд-Софија у најпрестижнијој софијској дворани „Булгарија“.

 


#   Ниш   Симфонијски оркестар   летња позорница   Стефан Миленковић   виолина   класична музика   Дејан Савић дидигент
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима