Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Завршени ,,Дани Николај Тимченко’’ доделом награде која носи његово име

rssBookmark and Share

12.02.2011. Душан Коцић

Драгану Жунићу, професору Факултета уметности Нишког универзитета награду ,,Николај Тимченко’’ уручио Јован Пејчић, председни жирија, који је одлуко донео - једногласно

Детаљ са доделе награде ,,Николај Тимченко’’ професору Драгану Жунићу
Детаљ са доделе награде ,,Николај Тимченко’’ професору Драгану Жунићу

ЛЕСКОВАЦ – Овогодишњи добитник књижевне награде ,,Николај Тимченко’’ је професор Факултета уметности Нишог универзитета Дтраган Жунић за књигу ,,Причање смисла’’.

Жири је одлуко донео – једногласно, а славодобитнику, уз опширно образложење, данас, другог дана рада ове манифестације, награду је уручио Јован Пејчић, председник жирија.

О награђеном делу ,,Причање смисла’’ говорио је Предраг Цветићанин, који је истакао високе научне и уметничке домете самог аутора, а бесдио је и Драган Жунић, указујући на значај уметничког стваралаштва и начине тумачење уметничких дела.

-Николај Тимченко је био велика морална и интелектуална личност и зато ћемо учинити све да сачувамо богату ризницу коју нам је оставио – казала је, отварајући синоћ ови манифестацију, Сузана Станковић-Илић, начелница Управе друштвених делатности града Лесковца.

Првог дана манифестације о животу и делу Николаја Тимченка говорили су Јован Пејчић, главни и одговорни уредник Нашег стварања, Биљана Мичић, књижевни критичар, професор Лесковачке гимназије, проф. др Душан Јањић, Александра Ристић, књижевни критичар и новинар и књижевник Тихомир Нешић, дугогодишњи дописник Политике из Ниша. Песму посвећену Николају Тимченку ,,Сенима’’ прочитао је аутор Дејан Ђорђевић, песник и књижевни критичар из Лесковца.

Представљени су бројеви 1-2 и 3-4 Нашег стварања за 2010. годину, најзначајнијег лесковачког књижевног часописа чији је дугогодишњи сарадник био Николај Тимченко и књига ,,Жудња за фраком’’ историчара књижевности, публицисте из Београда Радована Поповића.

Професор београдског Правног факултета Јовица Тркуља, у тематском делу манифестације, говорио је о ,,Рехабилитацији политичких осуђеника и кажњеника у Србији’’ са посебним освртом на животне судбине Слободана Јовановића, Драгољуба Јовановића, Борислава Пекића, Драгослава Михаиловића, Михајла Ђурића и Ивана Ивановића.

Четврта књижевно-културна манифестација ,,Дани Николаја Тимченка’’ заказани су за крај ове године.

 


#   Дејан Ђорђевић   награда   Душан Јањић   Ана Ивановић   Ана Поповић   Ана Јовановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима